Ні душі навколо: місця на Одещині, де можна побути наодинці з природою

Ні душі навколо: місця на Одещині, де можна побути наодинці з природою. Фото: Бессарабія

Ні душі навколо: місця на Одещині, де можна побути наодинці з природою. Фото: Бессарабія

Дозвілля та їжа
21 квiтня 2021 09:00

Іноді хочеться втекти від міської суєти на природу, відпочити на безлюдному узбережжі, побродити лісом або хоча б виїхати на пікнік за місто.

Vgorode зібрав добірку найдикіших місць Одеської області, де можна помилуватися незайманою природою.

Не забудьте підписатися на канал Vgorode.ua в Telegram.

Дунайський біосферний заповідник

Дунайський біосферний заповідник. Фото: wikiwandДунайський біосферний заповідник. Фото: wikiwand

Найвідоміший заповідник на Одещині. Його ще називають Дунайськими плавнями. Це величезна заповідна зона на півдні області, з одного боку, вона межує з Чорним морем, а з іншого — з Румунією.

Вже протягом 60 років плавні охороняються державою.

Дунайський біосферний заповідник. Фото: Google PhotoДунайський біосферний заповідник. Фото: Google Photo

Опинившись у такому місці, ви точно відчуєте себе в оточенні дикої природи. У заповіднику зареєстровано 955 видів вищих рослин, із них 16 – занесені до Червоної книги. І нехай у цій зоні досить складно зустріти людину, Дунайські плавні чи не найзаселеніше живністю місце в Європі. Там водиться 350 видів птахів — майже 70% мешканців України, 107 видів риб та 45 видів ссавців, з яких 19 перебувають у Червоній книзі України.

Варто зважити, що заповідник поділений на певні зони. Опинившись у буферній зоні, ви можете отримати штраф навіть за зламану гілку. У таких місцях краще не залишатися на довгий час, особливо з ночівлею.

Дунайський біосферний заповідник. Фото: Google PhotoДунайський біосферний заповідник. Фото: Google Photo

Відстань від Одеси: 227 кілометрів (3 години 50 хвилин на автомобілі)

Як дістатися: доїхати до Вилкового, далі — своїм транспортом чи у складі туристичної групи

Контакти: сайт +38 (048) 434 46 19, reserve@it.odessa.ua

Ландшафтний парк "Ізмаїльські острови"

Ландшафтний парк Ландшафтний парк

У ландшафтний парк "Ізмаїльські острови" входять три досить великі острови - Малий Татару, Малий Далер і Великий Далер. Вони розташовані в Кілійському гирлі Дунайської дельти. Їхня загальна площа становить понад 1 300 гектарів.

Ландшафтний парк Ландшафтний парк

Дістатись визначної пам'ятки можна тільки по воді, так що в процесі відпочинку вас швидше потурбують представники тваринного світу, ніж людина. Будьте обережні на острові Татару - він використовується в експериментальних цілях як ареал для диких білих асканійських буйволів.

Дунаєм, уздовж островів, часто проводять тури на каяках.

Ландшафтний парк Ландшафтний парк

Відстань від Одеси: 245 кілометрів (4 години 43 хвилини на автомобілі)

Як дістатися: доїхати до Ізмаїла, потім у бік селища Стара Некрасівка. До островів немає дороги, дістатися можна тільки човном чи каяком.

Контакти: +38 (048) 416 15 45

Природний парк "Нижньодністровський"

Національний природний парк Національний природний парк

Досить молодий природний парк. Його створили лише у 2008 році, але з того часу він регулярно входить до ТОПів найкрасивіших парків України. На площі 21 тисячі гектарів чимало інших відпочиваючих, особливо на вихідних. Але все ж таки, якщо заїхати вглиб парку, можна провести час віч-на-віч з природою.

Національний природний парк Національний природний парк

Територією природного парку прокладено чотири туристичні маршрути: «Царство птахів», «Дністровська Амазонія», «Старий Турунчук», «Блискучий ібіс». Записатися на маршрут можна в офісі парку, що розташований у Білгород-Дністровському, або за номером телефону.

Національний природний парк Національний природний парк

Відстань від Одеси: 41,5 кілометра (50 хвилин на автомобілі)

Як дістатися: виїхати на трасу М16 у напрямку Кучургана, на кільцевій дорозі звернути на трасу М15 та їхати до села Маяки

Контакти: сайт +38 (048) 523 31 23

Природний парк «Тузловські лимани»

Природний парк Природний парк

Тузловські лимани - це 13 морських лиманів, які протягом 36 кілометрів відокремлені від моря невеликим пересипом. Це місце стало територією відпочинку для перелітних птахів та гніздування водоплавних пернатих. Загалом на лиманах водиться понад 250 видів птахів.

Природний парк Природний парк

Якщо дуже пощастить, біля лиманів можна зустріти лісового кота та єнотоподібного собаку. А біля узбережжя водяться кілька видів чорноморських дельфінів. Тузловські лимани – досить популярне місце відпочинку. Але їхня довжина дає можливість вирушити в безлюдні частини природного парку, куди не доїжджає жоден турист.

Природний парк Природний парк

Відстань від Одеси: 115 кілометрів (2 години 15 хвилин на автомобілі)

Як дістатися: доїхати до села Лебедівка трасами P70 і Т 1610 через Овідіополь, Кароліно-Бугаз та Затоку

Контакти: сайт +38 (048) 443 21 96

Савранський ліс

Савранський ліс. Фото: liveinternetСавранський ліс. Фото: liveinternet

На півночі Одеської області розташовано 20 гектарів незайманого лісу. Поїздка до цього місця підійде тим, хто втомився від типових одеських пейзажів.

Савранський ліс. Фото: Медові братиСавранський ліс. Фото: Медові брати

У лісі розташований старовинний дуб. Він вважається ровесником гайдамаків, які у 18 столітті ховалися серед дерев під час селянських повстань. Говорять, що цей дуб може виконати будь-яке бажання. Також серед мешканців сусідніх сіл ходить багато повір'їв. Вони розповідають, що у лісі живуть феї, які охороняють дерева від недобрих намірів людей.

Савранський ліс. Фото: Google PhotoСавранський ліс. Фото: Google Photo

Відстань від Одеси: 222 кілометри (2 години 33 хвилини на автомобілі)

Як дістатися: Київською трасою повернути ліворуч перед перетином Південного Бугу, доїхати до смт Саврань, далі — попрямувати до селища Ковбасова Поляна

Контакти: ні

Озера Ялпуг та Кагул

Озеро Кагул. Фото: steemitОзеро Кагул. Фото: steemit

Два великі озера розташовані недалеко один від одного на півдні Одеської області. Ялпуг – найбільше природне озеро в Україні та друге в Європі прісноводне озеро. Його площа майже 150 квадратних кілометрів, а максимальна глибина — всі п'ять з половиною метрів.

Озеро Ялпуг. Фото: Одеська ОДАОзеро Ялпуг. Фото: Одеська ОДА

Кагул - заливне озеро в пониззі Дунаю. Воно таке ж дрібне, як і Ялпуг — лише сім метрів завглибшки. Площа Кагул може змінюватися на десятки кілометрів, в середньому вона становить близько 80-90 квадратних кілометрів. На озеро прилітає безліч птахів, вони в'ють свої гнізда у вапняних скелях. Якщо їхати своїм транспортом - можна знайти безліч безлюдних мальовничих місць.

Озеро Кагул. Фото: В-МандріОзеро Кагул. Фото: В-Мандрі

Відстань від Одеси: 276 кілометрів (4 години 22 хвилини на автомобілі)

Як дістатися: трасою P70 через Білгород-Дністровський до Болграда, потім до села Коса до озера Ялпуг, до села Орлівка до озера Кагул

Контакти: ні

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах