Як одесити відзначили День вишиванки

Як одесити відзначили День вишиванки.

Як одесити відзначили День вишиванки. Фото: nikcenter.org

Дозвілля та їжа
19 травня 2023 10:17

У четвер, 18 травня, в Одесі, як і по всій Україні, відзначили "День вишиванки". Цього дня українці з усіх міст одягають на роботу, навчання чи прогулянку національне українське оздоблення – вишиванку. Мета акції полягає у популяризації національних цінностей серед населення України. Чимало одеситів теж убралися у вишиванки. Також відбулись тематичні заходи.

Свято відзначають у третій четвер травня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У прес-службі міськради зазначили, що у Міськсаду одразу три свята об'єднали одеситів: День вишиванки, День матері та День сім'ї. На заході відбувся модельний показ дизайнерського вбрання Одеського професійного ліцею технологій та дизайну, дефіле матусь із дітьми у вишиванках, а також виступи дитячих творчих колективів. Також на святі представили виставку виробів декоративно-ужиткового мистецтва "Територія незламності" та виступ одеських артистів.

  • Як одесити відзначили День вишиванки фото
  • Як одесити відзначили День вишиванки фото 1
  • Як одесити відзначили День вишиванки фото 2
  • Як одесити відзначили День вишиванки фото 3

Як одесити відзначили День вишиванки фото

Всі фото: t.me/odesacityofficial

Також багато хто прийшов відвідати зоопарк, адже для тих, хто у вишиванках, вхід був вільний.

А зранку в Одесі відбулася Вишиванкова хода із 12-метровим прапором України. Одеська молодь пройшла парком Шевченка від сцени "Мушля" до пам'ятника, де до учнівської молоді приєдналися курсанти університету внутрішніх справ. У заході взяли участь близько півтори сотні людей.

ІСТОРІЯ СВЯТА

День вишиванки має дуже цікаву історію, яка показує, як одна ідея може захопити уми сотень тисяч мешканців великої країни. Історія свята бере свій початок у 2006 році у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича. В однієї із його студенток, Лесі Воронюк, виникла ідея організувати флешмоб. Вона запропонувала своїм однокурсникам у певний день прийти на пари у вишиванках. Ініціативу підхопили кілька десятків студентів та викладачі факультету.

Варто зазначити, що Лесю на цю ідею надихнув однокурсник, який відвідував заняття у вишиванці щодня. Згодом флешмоб поширився і на інші міста України. З кожним роком кількість людей, які відзначають це свято, почала зростати. Так, День вишиванки став популярним по всій країні і навіть за її межами.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах