Скандальну виставку Давида Чічкана в Одесі остаточно скасували: що сталося

Скандальну виставку Давида Чічкана в Одесі остаточно скасували: що сталося.

Скандальну виставку Давида Чічкана в Одесі остаточно скасували: що сталося. Фото: facebook.com/david.chichkan

Дозвілля та їжа
24 сiчня 08:09

Виставку Давида Чічкана в Одесі "Зі стрічками та прапорами", яка мала відбутися ще 21 січня, остаточно скасували через громадське обурення. Про це повідомляє Одеський національний художній музей.

Так, у музеї вирішили більше не ризикувати співпрацювати із художником-анархістом.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Після початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України основою виставкової діяльності музею стало дослідження дослідів війни через оптику сучасних українських митців та художниць у циклі "Мови війни". Саме в рамках цього циклу ми планували виставку "Зі стрічками та прапорами" з портретами захисників та захисниць України.

Виставка Давида Чічкана в Одесі Виставка Давида Чічкана в Одесі



Ми припустилися помилки, недооцінивши ризик негативного сприйняття широкою аудиторією практики художника до 24 лютого 2022 року, та не зуміли спрогнозувати можливі наслідки проведення цієї виставки. Якби ми тоді володіли інформацією, яку маємо зараз, ми не ухвалили б такого рішення. Ми усвідомлюємо інституційну відповідальність за ситуацію, що склалася.

Наступним кроком для нас стане оновлення внутрішніх процесів, організаційної структури та стратегії музею на наступні два роки", – розповіли у музеї.

Роботи художника, які не оцінили одесити:

  • Скандальну виставку Давида Чічкана в Одесі остаточно скасували: що сталося фото
  • Скандальну виставку Давида Чічкана в Одесі остаточно скасували: що сталося фото 1
  • Скандальну виставку Давида Чічкана в Одесі остаточно скасували: що сталося фото 2

Скандальну виставку Давида Чічкана в Одесі остаточно скасували: що сталося фото




Про що виставка?

Як стверджує автор, виставка "Зі стрічками та прапорами" – його персональний проект, над яким він працював з початку повномасштабного вторгнення окупаційних російських військ в Україну. Постійно доповнювана графічна серія зображує учасниць та учасників анархістського та антиавторитарного соціалістичного рухів, які захищають Україну в лавах ЗСУ, Національної Гвардії та ГУР, або вже загинули на цій війні зі зброєю в руках. Таким чином, проект нібито покликаний розмаїти політичні погляди індивідів і соціальних груп, що утворюють сили оборони України. Водночас, він є даниною уваги художника-анархіста його товаришам: активіст антиавторитарнолевих рухів, які захищають Україну та українство від загарбників.

Давид Чичкан заявляє, що йому важливо зафіксувати та показати, які політичні погляди поділяють учасники та учасниці цієї війни, та підкреслити принципову відмінність армії вільних людей від знеособленої маси російських окупантів. Адже на противагу силам оборони України, які поєднують широке коло політично свідомих суб'єктів, в окупаційній російській армії немає інших переконань, окрім імперсько-фашистських.

Серія графічних робіт здебільшого складається з колективних портретів військових, скомпільованих із фотографій, опублікованих ними у соціальних мережах або наданих безпосередньо художнику. Вона стилістично наслідує політичний плакат кінця ХІХ – першої половини ХХ століть, містить ключові символи, а саме прапори та стрічки, що позначають антиавторитарні ліві політичні ідеї та рухи, а також незалежну Україну. Роботи вже показували в Ужгороді, Запоріжжі та Кривому Розі.

Нагадаємо, що проти виставки в коментарях висловилося багато городян на сторінці музею через те, що художник нібито прирівнює українську та російську армії. Сам автор стверджує, що його ліві погляди не сподобалися праворадикальній організації "Традиція та порядок", яка залякала керівництво музею. У результаті Худмузей був змушений тимчасово скасувати виставку через міркування безпеки, хоч і виступив проти "цензури". Але після того, як ми бачимо, змінив свою думку.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах