На місці легендарного ресторану "Олександрівський" в Одесі відкрили "Татар Бунар": огляд закладу

На місці легендарного ресторану "Олександрівський" у Одесі відкрили "Татар Бунар": огляд закладу.

На місці легендарного ресторану "Олександрівський" у Одесі відкрили "Татар Бунар": огляд закладу. Фото Олександри Дедюліної

Дозвілля та їжа
28 червня 14:21

Місяць тому на вулиці Леонтовича в Одесі, де розташовувався знаменитий " Александрівський", відкрили новий заклад – ресторан бессарабської кухні "Татар Бунар" (татарський колодязь – ред.). Його назвали на честь історичної назви міста на Одещині. Власник закладу – не менш відомий ресторатор Алекс Купер. За його власним зізнанням, раніше він завжди відкривав ресторани тих культур, до яких не мав відношення, але з "Татар Бунар" все інакше. Тепер йому не потрібно привозити генія з іншого краю світу, який навчить варити мамалигу, бо Алекс їв її з дитинства. Як виявилось, ресторатор народився у селі Золокори, Татарбунарського району Одеської області.

За його словами, у закладі готують так, як готувала мама ресторатора та її подруга болгарка, бригадир із села Баштанівка – модаванка Світлана. Проте не варто сприймати місцеву кухню як болгарську чи молдаванську, вона одеська. Тож місце обіцяло бути колоритним, ситним, смачним та патріотичним. Vgorode все перевірив.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Татар Бунар" позиціонує себе як ресторан бессарабської кухні із власною бринзарнею, де готують у дерев'яній печі. Уся випічка ручної роботи. А сіль тут випарюють із лиману і сушать разом із домішками водоростей.

"Це хороший символ колодязя, де поєдналися етноси та народи, а також маленький крок на довгому шляху деколонізації України", – пише Купер в інстаграмі закладу.

Що потрібно знати перед походом у "Татар Бунар"

На месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фотоНа месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фото

Бронювання ресторану щонайменше за день – справа обов'язкова. Без броні, найімовірніше, потрапити сюди не вийде, тому що місце дуже популярне. Звичайно відвідувачам можуть запропонувати почекати поки хтось із гостей покине ресторан та звільниться місце, проте гарантувати це ніхто не зможе. Тим паче, що найімовірніше у такому разі запропонують місце усередині закладу. А ми рекомендуємо в теплу пору, по можливості, відвідати саме дворик. Він дуже зелений, доглянутий та привабливіший ніж приміщення, на наш погляд. І загалом істи на вулиці – куди більше підходить для такої кухні.

Інтер'єр

На месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фотоНа месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фото

Предмети інтер'єру у закладі, зрозуміло, із Бессарабії. Від пафосного "Олександрівського" вже майже нічого не лишилося. У старовинній будівлі змили позолоту та вензелі, прибрали важкі прикраси та додали натуральних матеріалів: дерево, зелень, сухоцвіти. В очі одразу кидаються етнічні тарілки, глечики та килими. Хоча колони із цим інтер'єром дещо резонують.

На месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фотоНа месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фото

На першому поверсі будівлі розташована відкрита кухня.

На месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фотоНа месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фото

На месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фотоНа месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фото

У дворику від "Олександрівського" залишився фонтан, лише трохи модернізований, та багато зелені.

На месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фотоНа месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фото

Зліва біля входу окремо працює щось на зразок бару зі стійкою.

На месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фотоНа месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фото

Усюди грає ненав'язлива етнічна музика. Дещо вдалині можна знайти дитячий майданчик.

На месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фотоНа месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фото

Місць на вулиці, серед приємної та прохолодної зелені, дуже багато.

На месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фотоНа месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фото


На месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фотоНа месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фото

Але щось в інтер'єрі все ще нагадує про "Олександрівський". Цілком розкіш цього місця замаскувати не вдалося.

На месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фотоНа месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фото

Про їжу

При відвідуванні вам відразу ж робиться комплімент у вигляді закуски з місцевої бедеги – помідорки, бринза, свіжа випічка, кріп, домашній песто. Все просто, але дуже смачно. Дрібниця, а приємно.

Закуска-комплімент.Закуска-комплімент. Фото Олександри Дедюліної


З перших страв тут готують традиційні супи, зокрема зама (молдовський курячий суп із локшиною та квасом за 195 гривень) та холодний суп "Таратор" (болгарський національний холодний за суп 270 гривень). Є борщ із печі (240 гривень), курбан (350 гривень, готується на вихідних) та Липованська юшка з осетра (650 гривень). Ми вирішили спробувати "Таратор" щоб охолонути у спекотний літній день. Порція виявилася досить великою і ситною.

Суп Суп

Закусок у меню виявилося чимало (ми нарахували 17) та всі дуже цікаві. Особливу увагу привернули "Серце Бессарабії" (мікадо, фаршироване рікотто та овечою бринзою за 190 гривень), класична мамалига зі шкарками та сметаною (120 гривень), кефаль по-кілійськи (330 гривень), ікра з Дунаю (550 гривень) запечений молдавсьий перець (175 гривень), урс (смажені кульки з мамалиги з бринзою та шкварками за 145 гривень).

Ми обрали "Обідню закуску Купріяновича" (230 гривень). До неї входить копчене на соломі сало татарбунарських кабанів із шинкою, помідором, зеленою цибулею, часником та хлібом. На наш погляд страва специфічна, тому що сало та шинка сильно тягнеться і його важко жувати. Але це справа смаку. Не рекомендуємо замовляти людям похилого віку.

На месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фотоНа месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фото


Також ми спробували "Татарбунарську перекуску із тюлькою" (170 гривень), яку їдять у полі під час збирання врожаю. Дуже ситна та дещо жирна страва, сподобається любителям традиційної одеської кухні.

На месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фотоНа месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фото


Також ми спробували шашлик у “Тихій галявині” на виїзді з Татарбунар (360 гривень за порцію 200 грам). Це відсилання на заклад, який добре знайомий жителям Татарбунар. Шашлик свинячий, було смачно.

Шашлик у “Тихій галявині” на виїзді з Татарбунар.Шашлик у “Тихій галявині” на виїзді з Татарбунар. Фото Олександри Дедюліної

З цікавих позицій у меню – котлета із бринзи та зелені, яка називається “Ізмаїл – Одеса” (280 гривень), плацинди (145-155 гривень), п'ять видів бринзи та томатів із ферми Куперів (310 гривень), гагаузький шашлик (550 гривень) ), риба "Цаца" (270 гривень), вареники з вишнею (185 гривень), домашнє морозиво з варенням із жовтої черешні (175 гривень).

Біля кожної позиції в меню є перелік алергенів. Окремо позначені вегетаріанські страви. Їх мінусів, на наш погляд, відсутність грамівки в меню біля страв. Тобто клієнту не дуже зрозуміло скільки важить представлена страва.

Меню Меню

У закладі щоранку випікають житній хліб із цибулею (75 гривень), пшеничний (75 гривень), бессарабську паляницю з травами (45 гривень), а також кукурудзяний зі шкварками та бринзою (95 гривень). Ми спробували два останні. Щоправда, забрати їх довелося із собою. Аж надто великі порції подають у "Татар Бунарі". Зі шкарками виявився найсмачніший.

Хліб із Татар Бунар (не в закладі).Хліб із Татар Бунар (не в закладі). Фото Олександри Дедюліної

Ще в меню присутні салати, основні страви, гарніри, бринза-бар, фірмова випічка, м'ясо з вогню, риба зі сковорідки та десерти.

Напої

З прохолодних напоїв у ресторані подають лимонади, морси та пряний томатний сік (90-110 гривень). Окремо подають соки та свіжовичавлення соки (90-150 гривень). Вода та стандартні газовані напої у "Татар Бунар" також є (75-145 гривень), ще кавові (75-140 гривень).

Є чай та матчі-чай. З цікавих позицій "Чай бессарабських чабанів" та трав'яна суміш "Спокій Дунаю (120 гривень за 500 мілілітрів)".

У меню присутні молочні коктейлі – із полуниці та класичний (130 гривень за 300 мілілітрів).

Алкогольні авторські коктейлі коштують від 220 до 350 гривень. Усього їх у меню 13 штук. Ми скуштували Harvest Corn (220 гривень). Туди входить горілка, лайм та міцне біле вино. Прикрашений кукурудзою.

Harvest Corn з Harvest Corn з



Також нам хотілося спробувати коктейль Akkerman Citadei (230 гривень), але з його приготуванням виникли проблеми. Тож нам запропонували класичний коктейль Aviation (240 гривень). Його не було у меню.

Aviation з Aviation з


Винна карта складається з локальних регіональних вин, а також з вин Європи та Нового Світу. Особливої уваги варте домашнє вино (90 гривень за 100 мілілітрів). Дуже легке та гідне, як для вина з льоху.

Домашнє вино з Домашнє вино з

Є пиво, але подають його тільки в пляшках (130-180 гривень), тобто воно не місцеве. Продається і класичний міцний алкоголь: віскі, бренді, джин, текіла, ром, горілка тощо (90-550 гривень). З цікавих варіантів виділимо бессарабські настоянки: полуниця-м'ята-джин, апельсин-лайм-горілка та червоні ягоди-ром (95 гривень).

Що цікаво, у меню напоїв вказані мілілітри, але тільки у безалкогольних напоях.

Обслуговування

Офіціантів у закладі достатньо, всі вони уважні та дуже чемні, багато запитують відвідувачів про якість їжі та враження про відвідування. Більше того, якщо клієнтові щось не сподобалося, вони можуть організувати знижку або подарунок. Наприклад, нам за "Обідню закуску Купріяновича", яка на жаль "не зайшла", не довелося платити. А місцеве вино нам по суті "подарували", не знаючи, що ми журналісти. Це, звичайно, дуже приємно.

Чек із Чек із

При бажанні їжу, що залишилися, упаковують з собою. Чекати на страви доводиться недовго, хвилин 10-15, незважаючи на повну заповнюваність ресторану.

Упаковка їжі з Упаковка їжі з

До речі, якщо у Вас День народження, то у закладі зроблять подаруночок. Принаймні так натякають у меню. Тому це краще заздалегідь повідомити офіціанта.

Загальне враження від Татар Бунар

На месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фотоНа месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фото

Місце, однозначно, варте уваги. Після того, як у місті закрили легендарну бадегу "Два Карла", відкрити щось подібне було просто необхідно. І ось у травні на вулиці Європейській з'явилася "Мамалига", а у червні "Татар Бунар". І ми, мабуть, радимо більше останній варіант. Поки що проект популярний і модний, як і інші проекти Купера. Відвідати його цікаво як місцевим, щоб відчути смак дитинства, так і туристам, щоб познайомитись із витоками "одеської кухні".

На месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фотоНа месте легендарного ресторана "Александровский" в Одессе открыли "Татар Бунар": обзор заведения - фото

Варто врахувати, що особливих вишуконостей, крім хіба що щучої ікри, тут ви не знайдете і дещо може здатися вам занадто жирним. Але це і є та сама місцева їжа.

Ціни тут загалом досить доступні, якщо не брати до уваги деякі позиції з меню або коктейлі. Втім, гідний алкоголь зараз дорогий скрізь. З мінусів виділимо відсутність вказівки ваги у страв та мілілітрів у алкогольних напоях у меню.

Поки що очевидно, що місце ще працює над меню і концепцією, а це означає, що дещо може змінитися. Якщо вірити офіціантам, то тут дослухаються до побажань гостей. І загалом ми бачимо це самі.

Час роботи : щодня з 12:00 до 22:00. У майбутньому хочуть запустити сніданки у садку з 08:00.

Контакти: резерв (096) 003-13-19 instagram

  • На місці легендарного ресторану "Олександрівський" в Одесі відкрили "Татар Бунар": огляд закладу фото 3
  • На місці легендарного ресторану "Олександрівський" в Одесі відкрили "Татар Бунар": огляд закладу фото 4
  • На місці легендарного ресторану "Олександрівський" в Одесі відкрили "Татар Бунар": огляд закладу фото 5
  • На місці легендарного ресторану "Олександрівський" в Одесі відкрили "Татар Бунар": огляд закладу фото 6
  • На місці легендарного ресторану "Олександрівський" в Одесі відкрили "Татар Бунар": огляд закладу фото 7
  • На місці легендарного ресторану "Олександрівський" в Одесі відкрили "Татар Бунар": огляд закладу фото 8
  • На місці легендарного ресторану "Олександрівський" в Одесі відкрили "Татар Бунар": огляд закладу фото 12
  • На місці легендарного ресторану "Олександрівський" в Одесі відкрили "Татар Бунар": огляд закладу фото 13
  • На місці легендарного ресторану "Олександрівський" в Одесі відкрили "Татар Бунар": огляд закладу фото 14
  • На місці легендарного ресторану "Олександрівський" в Одесі відкрили "Татар Бунар": огляд закладу фото 16
  • На місці легендарного ресторану "Олександрівський" в Одесі відкрили "Татар Бунар": огляд закладу фото 17
  • На місці легендарного ресторану "Олександрівський" в Одесі відкрили "Татар Бунар": огляд закладу фото 22
  • На місці легендарного ресторану "Олександрівський" в Одесі відкрили "Татар Бунар": огляд закладу фото 27
  • На місці легендарного ресторану "Олександрівський" в Одесі відкрили "Татар Бунар": огляд закладу фото 32
  • На місці легендарного ресторану "Олександрівський" в Одесі відкрили "Татар Бунар": огляд закладу фото 34
  • На місці легендарного ресторану "Олександрівський" в Одесі відкрили "Татар Бунар": огляд закладу фото 35
  • На місці легендарного ресторану "Олександрівський" в Одесі відкрили "Татар Бунар": огляд закладу фото 38

На місці легендарного ресторану "Олександрівський" в Одесі відкрили "Татар Бунар": огляд закладу фото

Усі фото автора

Зазначимо, що цей матеріал не є рекламним. Автор відвідав місце за свої гроші і висловив своє ставлення до ресторану без упередження.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах