Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2)

Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2).

Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2). Фото: tic.in.ua

Дозвілля та їжа
06 серпня 09:58

Мало хто знає, які страви слід вважати споконвічно одеськими, і що взагалі є місцевими гастрономічними традиціями. Одні вважають одеську кухню єврейською, інші – різновидом української. Одесит та ресторатор Сава Лібкін поділився власними думками про те, що варто спробувати та обов'язково скуштувати в Одесі, щоб відчути її смак та, можливо, забрати з собою додому її частинку.

Він виділив сім найголовніших закусок одеської кухні: шийка, тюлька, форшмак, фарширована риба, дунайка з молодою картоплею та кримською цибулею, солодкий перець із бринзою салат із мікадо. Також він назвав 25 основних страв одеської кухні: камбала та річкова камбала тюлька та алози, мідії, дунайка, бичок Кнут, барабулька, сарган, раки, рачки, щуча ікра, бринза овеча молода, бринза молода та витримана, томати Мікадо, картопля молода, баклажани, перець, білозерка, картопля 40-денка і Роксолан, огірок Джерела, біла черешня, злива Угорщина, ягнятина, телятина, кавун херсонський, червона кримська цибуля.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Що ж робити туристу, який хоче оцінити виключно одеську чи безсарабську кухню? Спробувати найвідоміші одеські страви. А де це зробити, дивіться у нашій добірці найколоритніших одеських закладів. Ми вже писали першу частину, а це друга.

Рибний ряд

  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 3
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 4
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 5
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 6
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 7
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 8
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 9
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 10

Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 3

Усі фото: facebook.com/Рибний ряд

Ще один заклад із одеським колоритом та рибою на будь-який смак. Свою назву місце запозичило у знаменитого рибного ряду на Привозі. У меню всі салати, супи та закуски роблять з морепродуктів або риба там головний інгредієнт. Також у ресторані пропонують спеціальні рибні cети та сети з морепродуктів, куди входять одразу кілька видів риб та спеціальні соуси. У меню є кава, чай та великий вибір алкогольних напоїв, у тому числі й пиво.

Варто обов'язково скуштувати мезе закусок, биточки з рапанів, окрошку з морепродуктів, запечений судак із овочами. Для любителів морепродуктів також рекомендуємо устриці, які тут досить дешеві і свіжі, також лобстер.

Великий плюс закладу ще й у тому, що тут можна купити свіжий улов рибки. Міні-Привоз, правда ціни значно вищі.

Адреса : вулиця Рішельєвська, 28

Час роботи : 10:00-22:00

Середній чек : 400 гривень

Контакти : instagram, facebook, сайт, (098) 500-31-31

Atlantic

  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 23
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 24
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 25
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 26
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 27

Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 23

Усі фото: facebook.com/atlanticgardenresort

Ресторан переважно болгарської кухні при готелі, який є частиною етногастрономічного маршруту "Дороги вина та смаку Української Бессарабії". Тут представлено багато страв одеської кухні. Наприклад, ікра щуки або чорноморська ставридка.

З болгарської кухні варто звернути увагу на кюфт, карнак, мусак. Класичні страви європейської кухні в меню також є.

Адреса : вулиця Генуезька, 24A

Час роботи : уточнюйте

Середній чек: 350 гривень

Контакти : instagram, facebook, сайт, (048) 738-11-11, (048) 774-44-44

Бессарабка

  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 1
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 2

Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото

Усі фото: Valeriy Rosashinskiy

Ще один заклад із бессарабською кухнею, де подають великі порції. Інтер'єр ресторану виконаний у стилі старовинної української хати. Одна зі стін прикрашена історичною картою Бессарабії. У меню представлені традиційні страви української молдавської та болгарської кулінарій. Особливу увагу приділено стравам з м'яса риби та овочів, приготованих на мангалі. У ресторані є основний та банкетний зали розташовані на двох поверхах, а також простора літня пощадка.

Загалом тут недорого, готують за старовинними рецептами. Радимо спробувати мамалигу, рибну солянку та рибу-гриль по-бессрабськи

Є своя автентична атмосфера, проте шикарного сучасного ремонту тут не чекайте. Підходить для гарного відпочинку у сімейному колі або з друзями.

Адреса : вулиця Канатна, 53

Час роботи : 10:00-23:00

Середній чек: 350 гривень

Контакти : facebook, сайт, (048) 700-43-81

Гоголь-Моголь

  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 11
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 12
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 13
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 14
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 15
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 16
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 17

Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 11

Всі фото: facebook.com/GogolMogol.Odesa

Заклад з єврейсько-одеською кухнею, який ще років десять тому був досить популярним. Розташований в одному із найстаріших будинків міста. Його збудували у 1910 році за проектом архітектора Фраполі. Місце оточує ціла стоянка різнокольорових велосипедів, які неодноразово ставали героями для численних одеських туристів.

У кафе можна придбати або обміняти будь-який предмет, що сподобався. Завдяки цьому інтер'єр постійно оновлюється і живе, з'являються нові деталі, а придбані експонати роз'їжджаються по різних містах.

Особливу увагу в меню варто приділити традиційним стравам: цимес, форшмак, хумус, бабагануш і латкесам.

Адреса: провулок Некрасова, 2

Час роботи : 09:00-22:00

Середній чек : 400 гривень

Контакти : instagram, facebook, сайт, (093) 784-53-84

Мамалига

[sun_gallery_371189]

Усі фото: instagram.com/mamaliga.od.ua

Ресторан відноситься до відомої в місті мережі, яка працює вже десять років. До неї входять популярні заклади національних кухонь: кафе кримськотатарської кухні Хаджибей та Крим, італійської – Моніка, грецької – Нікос, грузинської – низка Хінкалень у всіх районах міста. А в "Мамолизі" готують багатовікові рецепти, що об'єднали в собі колорит та щедрість безсарабської землі з гостинністю. Здебільшого це одесько-молдавська кухня.

Ресторан знаходиться у старовинному будинку. З інтер'єру відразу впадає у вічі стеля з лози.

У меню можна знайти страви з річкової риби, всіх видів м'яса, у тому числі качки та кролика, багато овочевих страв, по кілька варіацій популярних страв: сім видів вертути, шість смаків мамалиги та п'ять видів плацинди.

Адреса: вулиця Європейська, 21 ( Катерининська)

Час роботи : 11:00-22:00

Середній чек: 500 гривень

Контакти : instagram, сайт, (063) 520-21-21

Котелок-Бар мідій в Аркадії

  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 18
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 19
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 20
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 21
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 22

Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 2) фото 18

Усі фото: facebook.com/kotelokodessa

Два роки тому в Аркадії відкрився другий в Одесі бар мідій. Великий просторий заклад з сучасним інтер'єром і видом на море. Коронною фішкою "Котелка" є страви з мідій. Втім, у цьому закладі також подають закуски, салати, багети та пити, перші та основні страви, гарніри, десерти та сезонні ласощі.

З одеської кухні в меню також чимало: хумус з мідіями барбекю, ца-ца, одеський форшмак, тюлечка, ікра з баклажанів, а також баклажан, салат з бринзою та мікадо, кефаль на грилі, ставрида, запечена з мідіями та горгонзолою та багато іншого.

Адреса: Аркадійська алея, 20, праве крило, біля Ротонди

Час роботи: 10:00-23:00

Середній чек : 450 гривень

Контакти: instagram, facebook, (067) 116-33-98

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах