Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1)

Біточки з тюлечки та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні.

Біточки з тюлечки та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні. Фото: instagram.com/savvalibkin

Дозвілля та їжа
01 серпня 17:31

Мало хто знає, які страви слід вважати споконвічно одеськими, і що взагалі є місцевими гастрономічними традиціями. Одні вважають одеську кухню єврейською, інші різновидом української. Одесит та ресторатор Сава Лібкін поділився власними думками про те, що варто спробувати та обов'язково скуштувати в Одесі, щоб відчути її смак та, можливо, забрати з собою додому її частинку.

Він виділив сім найголовніших закусок одеської кухні: шийка, тюлька, форшмак, фарширована риба, дунайка з молодою картоплею та кримською цибулею, солодкий перець із бринзою салат із мікадо. Також він назвав 25 основних страв одеської кухні: камбала та річкова камбала тюлька та алози, мідії, дунайка, бичок Кнут, барабулька, сарган, раки, рачки, щуча ікра, бринза овеча молода, бринза молода та витримана, томати Мікадо, картопля молода, баклажани, перець, білозерка, картопля 40-денка і Роксолан, огірок Джерела, біла черешня, злива Угорщина, ягнятина, телятина, кавун херсонський, червона кримська цибуля.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Що ж робити туристу, який хоче оцінити виключно одеську чи безсарабську кухню? Спробувати найвідоміші одеські страви. А де це зробити, дивіться у нашій добірці найколоритніших одеських закладів. Це поки що перша частина.

MAMAN на морі. Sea lounge and Grill

  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 30
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 31
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 32
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 33
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 34

Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 30

Усі фото: facebook.com/mamannamore

Більшою мірою це літній заклад, проте тут можна побувати і в іншу пору року у вихідні. Загалом меню схоже на Maman на Ланжеронівській, але з безліччю риби та морепродуктів. Загалом у будь-якому закладі цієї мережі буде "одеськість", але біля моря колоритніше. З плюсів – шикарний вид із вікна на море та літня тераса на другому поверсі.

З одеської кухні в меню є чимало рибної теми, але є і класика. Радимо: биточки з тюлечки, форшмак, хумус, дорадо, філе чорноморської камбали та фаршировану рибу.

Адреса: пляж Ланжерон, 1а

Час роботи : 12:00-22:00

Середній чек : 450 гривень

Контакти : instagram, facebook, (097) 263-09-00

Гамбрінус

  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 35
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 36
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 37
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 38
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 39
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 40
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 41

Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 35

Усі фото: facebook.com/gambrinus.net.ua та gambrinus.net.ua

Пивний ресторан, розташований у самому центрі Одеси, навпроти Міськсаду, по праву може претендувати на звання одного із найстаріших закладів Одеси. Офіційною датою заснування ресторану вважається 1886 рік. При цьому в місцевій періодиці назва "Гамбрінус" фігурувала ще в січні 1866 року, тому однозначно можна сказати одне: ресторан існує з другої половини XIX століття і може похвалитися більш ніж півторавіковою історією. Цілком передбачувано, що головною фішкою пивного закладу є багатий вибір пива та одеської кухні. Загалом у меню "Гамбринуса" є і величезний вибір холодних та гарячих закусок, салатів, гарнірів, м'ясних та рибних страв, десертів, а також різноманітних безалкогольних та алкогольних напоїв.

Так як у ресторані панує справжній дух старої Одеси, у меню ви знайдете такі страви: "Моня, шухер!" (це мікс салатів), "Азохен вей" (щуча ікра), "Самий цимес" (копчений сулугуні із зеленню та іншими сирами), пляжна Фіфа (салат з рапанами). Звичайно ж, тут можна скуштувати форшмак, мідії, раків, смажених бичків та інші страви споконвічно одеської кухні.

Зазначимо, що заклад знаходиться у підвальному приміщенні, що в умовах воєнного стану є плюсом.

Адреса: вулиця Дерибасівська, 31/Віце-Адмірала Жукова, 2

Час роботи : 11:00-23:45

Середній чек : 550 гривень

Контакти : сайт, instagram, facebook, (048) 726-36-57, 709-05-25, (048) 726-56-00

Дача

  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 6
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 7
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 8
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 9
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 10
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 11
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 12

Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 6

Усі фото: instagram.com/restaurant.dacha та savva-libkin.com

Ресторан "Дача" відкрився у вересні 2004 року на території особняка, збудованого у XIX столітті на Французькому бульварі. Заклад належить відомому одеському ресторатору Савелію Лібкіну. Всередині ресторану є кілька стилізованих залів, основні акценти зроблені на дереві та натуральних матеріалах. Усередині грає музика в стилі ретро.

В асортименті ресторану є страви одеської та української кухонь. Наприклад, у цьому закладі можна відповісти сет одеських закусок, фаршировану рибу або шийку, смажені кабачки, печений перець з бринзою, ікру з синіх від Теті Бетті, щуча ікра, смажений бичок в кукурудзяному борошні, бессарабську плацинду з домашнім сиром.

Адреса: Французький бульвар, 85, корпус №15

Час роботи : 09:00-22:00

Середній чек: 600 гривень

Контакти : сайт, instagram, facebook, (067) 481-14-30

Кларабара

  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 1
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 2
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 3
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 4
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 5

Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото

Усі фото: instagram.com/klarabara_od та facebook.com/klarabara.od

Дуже милий ресторанчик у Міськсаду з гарним двориком. У меню страви європейської кухні з акцентом на одеську та середземноморську кухні. Серед фірмових страв: форшмак, рапани у сирному соусі з пармезаном та дор-блю, чверть курки по-одеськи, реберця свинячі у вишневому соусі, бички у золотистій скоринці. Також подають страви з риби.

З мінусів можна відзначити те, що під час повітряної тривоги заклад доведеться покинути. Натомість у "КлараБара" раді чотириногим гостям. З вихованцем без проблем можна провести час у закладі, лаяти та виганяти його ніхто не стане

Адреса : Міськсад

Час роботи: з 10:00

Середній чек : 550 гривень

Контакти: сайт, instagram, facebook, (098) 205-00-55

Татар-Бунар

  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 13
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 14
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 15
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 16
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 17
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 18
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 19
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 20
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 21
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 22
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 23
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 24
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 25
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 26
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 27
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 28
  • Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 29

Щуча ікра та форшмак: де в Одесі скуштувати страви місцевої кухні (частина 1) фото 13

Усі фото Олександри Дедюліної

Місце, де розташовувався знаменитий "Олександрівський". Тепер працює ресторан бесарабської кухні ресторатора Алекса Купера. За його словами, у закладі готують так, як готувала мама ресторатора та її подруга болгарка, бригадир із села Баштанівка – модаванка Світлана. Однак не варто сприймати місцеву кухню як болгарську чи молдаванську, вона одеська. Тож місце яскраве. Vgorode писав про цей заклад окремий огляд.

"Татар Бунар" позиціонує себе як ресторан безсарабської кухні із власною бринзарнею, де готують у дерев'яній печі. Уся випічка ручної роботи. А сіль тут випарюють із лиману і сушать разом із домішками водоростей.

Особливу увагу привертають закуски. Наприклад "Серце Бессарабії" (мікадо, фаршированої рікотто та овечою бринзою), класична мамалига зі шкарками та сметаною, кефаль по-кілійськи, ікра з Дунаю, печений молдавський перець, урс (смажені кульки з мамалиги з бринзою) тюлькою". З цікавих позицій у меню також – котлета з бринзи та зелені, яка називається "Ізмаїл – Одеса", п'ять видів бринзи та томатів з ферми Куперів, гагаузький шашлик, риба "Цаца".

Адреса: вулиця Леонтовича, 13

Час роботи : щодня з 12:00 до 22:00. У майбутньому хочуть запустити сніданки в саду з 08:00

Середній чек: 500 гривень

Контакти : резерв (096) 003-13-19, instagram

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах