В Україні підвищили тарифи на електроенергію: чому і на скільки подорожчає

В Україні підвищили тарифи на електроенергію: чому і на скільки подорожчає -

В Україні підвищили тарифи на електроенергію: чому і на скільки подорожчає - фото: bug.org.ua

Комуналка
31 травня 2023 12:36

В Україні Кабмін ухвалив рішення щодо підвищення тарифу на електроенергію для населення до 2,64 гривень за кВт. У Міненерго пояснили причину та розповіли, на скільки гривень у середньому доведеться платити більше.

Так, з 1 червня тарифи на електроенергію зростуть майже вдвічі. Було – 1,42 грн/кВт-годину при споживанні 250 кВт-година на місяць та 1,68 грн/кВт-годину, якщо обсяг споживання перевищує цей показник. Тепер же буде 2,64 гривні за кВт.

Як на брифінгу розповів міністр енергетики України Герман Галущенко, це рішення є вкрай складним, але необхідним для масштабної підготовки енергосистеми до наступного опалювального сезону. Після зимових атак зараз триває наймасштабніша ремонтна кампанія енергетичної інфраструктури за весь час української Незалежності. Підвищення тарифів – це внесок у забезпечення стійкості системи.

Галущенко повідомив, що Нацкомісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, звернулася до Міністерства енергетики із пропозицією у два етапи підняти тариф для населення до ринкового рівня, тобто до 5,5 гривень. Першим етапом комісія пропонувала підняти тариф до 2,88 гривень із ПДВ за 1 кВт-годину. Але в Міненерго вирішили поки що встановити тариф на рівні 2,64 грн/кВт-год – це мінімальний тариф, який дозволить утримати енергосистему.

У середньому, після підвищення тарифу сума в платіжці за електроенергію для однієї сім'ї зросте приблизно на суму до 250 гривень.

Міністр зазначив, що планується збереження субсидій для населення, а також збільшення фінансування фонду субсидування комунальних послуг для незахищених верств населення.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах