Багатомільйонні борги одеситів за воду: чим це загрожує

Багатомільйонні борги одеситів за воду: чим це загрожує.

Багатомільйонні борги одеситів за воду: чим це загрожує. Фото: stockworld.com.ua

Комуналка
22 червня 2023 15:14

З початку повномасштабної війни Росії проти України одесити нагромадили багатомільйонні борги за воду, що може призвести до наслідків. Про це повідомляє " Думська ".

Так, загальна заборгованість понад 450 мільйонів гривень, із них понад 364 – заборгованість саме населення.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

«Я звертаюся до громадян України, споживачів міста Одеси, про допомогу не стільки "Інфоксводоканалу", скільки собі, бо тільки з вашими спільними зусиллями ми зможемо не лише 24 години на добу надавати таку послугу важливу, як водопостачання, водовідведення, а й протистояти цієї важкої ситуації, яка зараз склалася довкола нас. Тому що водоканалу потрібні гроші не лише на заробітну плату, паливо, інші засоби для роботи, труби, технічні засоби, а й для того, щоб своєчасно купувати реагенти, щоб вода була належної якості», – каже заступник начальника управління "Водозбут" філії " Інфоксводоканалу" Олександр Самбур.

Блокування карт

Сьогодні у організацій, що постачають на законодавчому рівні, з'явилися додаткові важелі для стягнення боргів.

"На початку травня були внесені зміни до закону України про виконавче провадження, які набагато спростили процедуру цього стягнення та дозволили накладати арешти на платіжні картки, розрахункові рахунки та відповідно стягувати кошти у рахунок погашення заборгованості", – розповіла юрисконсульт юридичного департаменту філії "Інфоксводоканал" Альона Щендрік.

Арешт на банківську картку накладає суд. Вже подали та розглядають понад три тисячі заяв. Водночас, наголошують в "Інфоксводоканалі", під час підготовки таких матеріалів юристи підприємства враховують різні чинники, не лише суму боргу. Береться також до уваги, чи взагалі здійснювала людина хоч якісь проплати для того, щоб ця заборгованість не накопичувалася і не зростала надалі.

У законодавстві детально прописано і процес блокування рахунків боржників.

"Виноситься постанова про арешт коштів боржника, направляється до банківської установи в електронному вигляді, накладається електронний цифровий підпис, він направляється до банку цього ж дня. Стягувач звертається до суду з відповідною заявою про видачу судового наказу, суд видає судовий наказ, стягувач передає його ми виконуємо. Стягувач вирішує, яка сума стягнення, а суд вирішує задовольнити цю суму чи ні", – пояснив приватний виконавець виконавчого округу Одеської області Вадим Крецул.

Ще один учасник процесу повернення боргів за вже одержану населенням послугу – банк. Фахівці фінансових установ також роз'яснили процедуру блокування рахунків.

"Арешт накладається на рахунки та на суми, які зазначені у постанові. Якщо в постанові не зазначені суми, тоді банк накладає арешт на всі рахунки, які є у клієнта. Якщо ми отримаємо постанову, в якій зазначено, що боржник винен 500 гривень, та на карті боржника є ця сума, тоді банк блокує лише суму, зазначену у постанові, і лише на тому рахунку, який зазначений у постанові", – розповіла фахівець із комунікацій Приватбанку Анжела Дзіндзюра.

В "Інфоксводоканалі" нагадують, що судові розгляди – спосіб стягнення заборгованості із найзлісніших неплатників. Для інших випадків компанія розробила реальний план погашення боргів та їх розстрочку.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах