Випускниця Одеської морської академії стала першою жінкою-штурманом ВМС ЗСУ

Випускниця Одеської морської академії стала першою жінкою-штурманом ВМС ЗСУ.

Випускниця Одеської морської академії стала першою жінкою-штурманом ВМС ЗСУ. Фото: armyinform.com.ua

Люди міста
13 травня 2022 20:34

Перша в історії України дівчина-штурман українського національного флоту та старшина кермової команди другої статті Євгенія Бакай – випускниця професійного коледжу морського транспорту Національного університету "Одеська морська академія". Про це повідомляє Vgorode з посиланням на Аrmyinform.

Євгенія лише у березні завершила навчання у відділенні військової підготовки. Її спеціальність "корабляводіння".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Я завжди мріяла армією, хоча в сім'ї військових не було. І вирішила – стану першою. Спочатку намагалася вступити до інституту ВМС. Але, на жаль, до флотського ВНЗ не потрапила. Ну, через те, що опускати руки не в моєму. я вступила до коледжу, щоб у майбутньому отримати все-таки офіцерське звання», – згадує Євгенія.

З перших днів вона зрозуміла, що рішення було правильним, і вона – у своїй стихії. Женя стала не тільки першою дівчиною, яка в коледжі здобула спеціальність "корабляводіння", але стала найкращою на курсі.

"Під час навчання у нас було достатньо практики на кораблях та катерах ВМС ЗСУ, щоб я сьогодні могла спокійно виконувати свою роботу. Зокрема, морську справу я вивчила на навчальному катері "Чигірін" на посаді сигнальника, а також на посаді командира кермового відділення на фрегате "Гетьман Сагайдачний". Це був добрий досвід", – розповідає Женя.

Зараз вона професійно виконує свої обов'язки та керує особовим складом залізною рукою. Її команда відповідає за навігаційну безпеку плавання у морі, а також слідкує за виконанням усіх маневрів. Штурман щодня займається коректурою карт, стежить за навігаційною та синоптичною обстановкою моря та звітує капітану корабля.

Євгенія пояснює, що як старшина кермової команди при проходженні узини чи швартовці вона має бути за штурвалом. А у разі відсутності командира бойової частини – виконувати його обов'язки.

Бакай уже здобула авторитет серед колег.

"Не розумію, чому жінка на військовому кораблі повинна викликати подив. У нас же є жінки-снайпери, танкісти, артилеристи, пілоти... На мою думку, стереотипи за "нежіночими" професіями вже не актуальні, особливо, коли в державі йде війна "Наразі не стоїть питання жінка ти чи чоловік, потрібно тільки визначитися - чи готовий ти захищати свою країну чи ні", - переконана Євгенія.

Євгенія БакайЄвгенія Бакай

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах