Історія розвитку та головні особливості грузинських коньяків

Суспільство
21 березня 11:19

Грузія славиться виробництвом не тільки вина та чачі, а й виноградного бренді, яке заведено називати коньяком, хоча справжній коньяк, як і шампанське, виготовляється лише у Франції. Грузинські коньяки відомі у всьому світі, оскільки мають унікальні смакові якості, які практично не поступаються оригінальним французьким коньякам. У цій статті ми розповімо про історію розвитку виробництва коньяків у Грузії.

Історія розвитку та головні особливості грузинських коньяків - фотоІсторія розвитку та головні особливості грузинських коньяків - фото

Етапи розвитку виробництва грузинських коньяків

Все почалося в середині XIX століття, коли з ініціативи Георгія Болквадзе у Кутаїсі було відкрито перший коньячний завод. Тоді в Грузії почали виробляти перші зразки виноградного бренді, які почали завойовувати внутрішній ринок.

Через 16 років було відкрито ще один коньячний завод — у Тбілісі. Його засновником став Давид Сараджишвілі. Він підійшов до створення благородного алкогольного напою дуже відповідально. Спочатку Сараджишвілі дослідив всі місцеві сорти винограду і з'ясував, що деякі з них за органолептичними характеристиками дуже нагадують «Коломбар», «Фоль Бланш» та «Уні Блан», які використовуються для виробництва французького коньяку. Переконавшись у цьому, підприємець запросив до Грузії французького технолога та за його допомогою налагодив виробництво місцевого виноградного бренді. Під час діяльності підприємства бізнесмен продовжував вивчати особливості ґрунтів різних регіонів країни. У результаті він виділив кілька зон, на яких почав вирощувати виноград, що дозволяє отримати ароматні, легкі та якісні виноматеріали. Також було ретельно відібрано сорти грузинського дуба (іберики), з деревини якої стали робити бочки для витримки коньячних спиртів.

Згодом Сараджишвілі став виробляти класичні грузинські коньяки з білих сортів винограду, які робилися методом подвійної дистиляції і витримувалися кілька років у дубових бочках. З розвитком підприємства заводи зі створення благородного алкогольного напою було відкрито і в інших містах Грузії.

Особливості сучасних грузинських коньяків

У смаку всіх виноградних брендів з Грузії є ледь вловна нотка ванілі, яку напоям надають сорти винограду, які використовуються для виробництва алкоголю — Ркацителі, Цинандалі. Близько 70% грузинських коньяків, які можна придбати в маркеті алкогольних штук Маудау, виробляється на території Кахетії. Оскільки завдяки ґрунтам та мікроклімату цього регіону вирощений там виноград по ряду показників дуже нагадує основні французькі сорти.

Після збирання винограду ягоди пресують, а отриманий сік зброджують. Потім напій переганяють у мідних кубах та переливають у дубові бочки, де витримують кілька років. Після майбутній коньяк купажують шляхом змішування кількох спиртів і знову відправляють у бочки мінімум на 4 місяці, щоб усі компоненти рівномірно перемішалися. А вже після завершення цього етапу бутилюють та відправляють на продаж.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах