Стало відомо, чи можуть використовувати одеські катакомби під час війни

Стало известно, могут ли использовать одесские катакомбы во время войны.

Стало известно, могут ли использовать одесские катакомбы во время войны. Фото: discover.ua

Події
24 березня 2022 16:52

деські катакомби не будуть використовувати як притулки під час бомбардування, як притулок для партизанів або навіть як спосіб евакуації. Про це повідомляє Vgorode із посиланням на "УСІ".

Так, історик та краєзнавець Олександр Бабич уточнив, що катакомби не є якоюсь єдиною та зрозумілою системою. У різних районах вони дуже різні – десь стійкіші породи, десь менше. Адже це був спосіб виробітку каменю, яким займалися безсистемно. У 20-му столітті і особливо за радянської влади більшість входів були замуровані.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За часів СРСР деякі з підземних виробок використовувалися під створення бункерів, у тому числі від радіаційної загрози. Багато хто з них у 90-х був занедбаний. Там уже немає колишніх систем вентиляції та водопостачання. Наразі йдуть роботи з відновлення, і частину приміщень зможуть поповнити фонд бомбосховищ.

При цьому Бабич наголосив, що вивести людей з Одеси через катакомби не можна. Найбільш розгалужена та взаємопов'язана мережа ходів знаходиться під селами Усатове та Нерубайське. Тому жителів Усатове за бажання можна евакуювати до Нерубайського. Ось і всі реальні можливості катакомбів для такого завдання.

Чи можуть під землею ховатися партизани

За словами Бабича, такий досвід був у 1941 році після приходу німецько-румунської окупації і був вкрай невдалим. Причому тоді ще відкритих входів під землю було набагато більше. Румуни просто блокували входи, і більшість груп партизанів протрималися не більше ніж кілька місяців. Найдовше проіснувала група Кузнєцова-Колошина, майже рік. До неї входило 19 офіцерів НКВС. Але вони, зрештою, просто збожеволіли і перестріляли один одного.

У катакомбах немає систем життєзабезпечення, там неможливо зберігати продукти, а тим більше готувати їжу.

Таким чином, військового потенціалу катакомби не мають.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах