Світу загрожує голод: ООН просить Росію зняти морську блокаду з Одеси

Світу загрожує голод: ООН просить Росію зняти морську блокаду з Одеси

Світу загрожує голод: ООН просить Росію зняти морську блокаду з Одеси Фото: sudohodstvo.org

Події
05 травня 2022 20:32

В одеських портах сьогодні заблоковано велику кількість зерновозів, ця проблема потребує якнайшвидшого вирішення. Тим часом ООН виступило із закликом до РФ зняти морську блокаду з українських портів – насамперед Одеси, Чорноморська та Південного. Про це повідомляє Vgorode.

До повномасштабного вторгнення Росії сільське господарство України годувало 400 мільйонів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як заявив виконавчий директор Світової продовольчої програми ООН Девід Бізлі, виступаючи у четвер з відеозв'язку на Міжнародній донорській конференції високого рівня по Україні, порти потрібно відкрити вже зараз. Якщо цього не зробити, то коли в липні та серпні буде зібрано врожай, його ніде зберігатиме, бо елеватори та сховища повні.

До початку війни Україна щомісяця експортувала близько п'яти мільйонів тонн сільгоспсировини через порти Одеси та Миколаєва, але зараз вона може щомісяця перевозити близько 500 тисяч тонн зернових через дунайські порти на півдні Одеської області – Ізмаїл, Рені.

Як заявив мер Одеси Геннадій Труханов в інтерв'ю CNN, Росія навмисне створює продовольчу катастрофу і це стосуватиметься не лише України, а й усього світу. Він вважає, що цю проблему необхідно вирішувати спільними зусиллями.



Рішення проблеми

Радник керівника Офісу президента, президент Київської школи економіки Тимофій Мілованов вважає, що розблокувати експорт морем із Одеси політично та фізично можливо. Про це він сказав на брифінгу у медіацентрі "Україна".

За його словами, аргумент має бути політичним, що це продовольча безпека. І тоді, наприклад, під егідою ООН можна буде заводити та виводити конвої кораблів, які вивантажуватимуть як мінімум зерно.

За його словами, якщо буде можливий експорт зерна морем, то тоді буде достатньо ресурсів, щоб решту вивозити залізницею через західний кордон.

"Це потрібно доводити до кінця і досягати розблокування Одеси. Якщо цього не станеться, тоді потрібно нарощувати здатність через залізницю експортувати. Це теж відбувається, але там швидко не замістиш усе", – наголосив він.

Українська спілка промисловців та підприємців пропонує звернутися до міжнародних організацій із пропозицією спільно організувати коридор для вивезення заблокованого в портах зерна.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах