Барикади, руйнування та окупація: Одеса під час Другої світової війни у фотографіях

Одеса під обстрілами у фотографіях: як це було під час Другої світової війни

Одеса під обстрілами у фотографіях: як це було під час Другої світової війни

Події
11 травня 2022 22:26

Сьогодні, коли наше місто знову бомбардують, але вже російські нацисти, Vgorode пропонує подивитись фотографії Одеси часом Другої світової війни: у руїнах, барикадах, з героїчними одеситами та з окупантами.

У роки Другої світової війни на долю Одеси та одеситів випали тяжкі випробування. У Південній Пальмірі було знищено багато заводів і фабрик, підірвано та спалено понад дві тисячі будівель, лікарні, поліклініки та санаторії. Так, серйозно постраждали робітничі райони – Ленінський (нинішній "Пересип") та Іллічівський ("Молдаванка"). Постраждала будівля нинішньої мерії на Думській. Морський порт було знищено майже повністю – спалено всі причали, товарні пристані, склади із зерном та товарами.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

22 червня 1941 року по радіо оголосили напад Німеччини. Через три дні в Одесі та передмісті оголосили військовий стан. Зокрема, заборонялося виходити надвір після 24:00 до 4:30 ранку без пропуску. Окремим пунктом встановлювалися години роботи театрів, кіно та інших розважальних закладів.

Перша серйозна бомбардування міста відбулася відбулася лише через місяць, 22 липня. Тоді бомба була скинута німцями вранці і вона потрапила до дворового флігеля будинку в Малому провулку (нині провулок Маяковського). Увечері із гучномовців, встановлених на стовпах, замість чергових зведень прозвучало попередження: "Повітряна тривога!" На центр міста посипалися запальні бомби. Горіли вулиці Дерибасівська, Щепкіна, Новий базар... А потім почалося бомбардування фугасними бомбами. На Приморському бульварі одна з них потрапила до будівлі Палацу моряків. У ті дні було зруйновано багато будинків у центральній частині міста. Під уламками будинку, розбитого бомбою на вулиці Грецькій, навпроти Російського театру, загинули люди, що ховалися у підвалі. Було зруйновано "Пушкінський будинок", магазин хутра на Дерибасівській (зараз там ТЦ "Європа"), будівлю міської телефонної станції на Грецькій площі. З того часу бомбардування міста стали регулярними.

Близько 30 місяців тривала окупація нашого міста. 10 квітня 1944 року війська 3-го Українського фронту за участю партизанів та підпільників звільнили Одесу від нацистських окупантів.

Ми звільнили місто від німецьких окупантів, звільнимо і країну від російських! Тому що Одеса – це Україна. І це місто не взяти нікому.

Раніше ми розповідали про десять фактів про свято 10 квітня, про які всі ми повинні знати.

Будівля управління морського порту.Будівля управління морського порту. Фото: hor.net.ua

Привокзальна площа та перша будівля залізничного вокзалу в 1941 році з вирвою від авіабомби.Привокзальна площа та перша будівля залізничного вокзалу в 1941 році з вирвою від авіабомби.

Танків в обложеному місті не вистачало. Робітниками заводу імені Січневого повстання виготовлялися саморобні танки НІ-1, які називали "на переляк".Танків в обложеному місті не вистачало. Робітниками заводу імені Січневого повстання виготовлялися саморобні танки НІ-1, які називали "на переляк". Фото: odessaguide.net

Одеситки будують барикаду на розі Тираспільської та Комсомольської вулиць.Одеситки будують барикаду на розі Тираспільської та Комсомольської вулиць. Фото: odessastory.info

Румунські військові на перетині вулиць Рішельєвської та Ланжеронівської. Жовтень 1941 року.Румунські військові на перетині вулиць Рішельєвської та Ланжеронівської. Жовтень 1941 року.

 

Будівля Одеської міської думи після влучення авіабомби.Будівля Одеської міської думи після влучення авіабомби.

 

Зруйнований будинок на перетині вулиць Преображенської та Базарної.Зруйнований будинок на перетині вулиць Преображенської та Базарної.

Одесити споруджують барикади.Одесити споруджують барикади. Фото: hor.net.ua

 

Колона румунської піхоти проходить вулицею захопленої Одеси.Колона румунської піхоти проходить вулицею захопленої Одеси.

Радянська автомобільна техніка, кинута під час відступу з Одеси.Радянська автомобільна техніка, кинута під час відступу з Одеси.

Радянський трактор С-65 "Сталінець", кинутий на вулиці Ланжеронівській в Одесі.Радянський трактор С-65 "Сталінець", кинутий на вулиці Ланжеронівській в Одесі.

Легкий крейсер "Червона Україна" у морі в період оборони Одеси.Легкий крейсер "Червона Україна" у морі в період оборони Одеси.

Зенітні комплекси, встановлені в Одесі, щоб відбивати атаки.Зенітні комплекси, встановлені в Одесі, щоб відбивати атаки.

Містяни оцінюють трофейну зброю нацистів.Містяни оцінюють трофейну зброю нацистів.

 

  • Барикади, руйнування та окупація: Одеса під час Другої світової війни у фотографіях фото
  • Барикади, руйнування та окупація: Одеса під час Другої світової війни у фотографіях фото 1
  • Барикади, руйнування та окупація: Одеса під час Другої світової війни у фотографіях фото 2
  • Барикади, руйнування та окупація: Одеса під час Другої світової війни у фотографіях фото 3
  • Барикади, руйнування та окупація: Одеса під час Другої світової війни у фотографіях фото 4
  • Барикади, руйнування та окупація: Одеса під час Другої світової війни у фотографіях фото 5
  • Барикади, руйнування та окупація: Одеса під час Другої світової війни у фотографіях фото 6
  • Барикади, руйнування та окупація: Одеса під час Другої світової війни у фотографіях фото 7
  • Барикади, руйнування та окупація: Одеса під час Другої світової війни у фотографіях фото 8
  • Барикади, руйнування та окупація: Одеса під час Другої світової війни у фотографіях фото 9
  • Барикади, руйнування та окупація: Одеса під час Другої світової війни у фотографіях фото 10
  • Барикади, руйнування та окупація: Одеса під час Другої світової війни у фотографіях фото 11

Барикади, руйнування та окупація: Одеса під час Другої світової війни у фотографіях фото


Фото «Місто зустріло війну. Одеса» із фондів ЦМКФФА України імені Пшеничного

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах