Як відсутність курортного сезону вплине на економіку на Одещині

Як відсутність курортного сезону вплине на економіку на Одещині.

Як відсутність курортного сезону вплине на економіку на Одещині. Фото: gettyimages.com

Події
20 травня 2022 17:05

Відсутність курортного сезону на Одещині погано впливає на ринок праці, економіку та заробітки місцевих жителів. Про це повідомляє Vgorode з посиланням на " Українське радіо.Одеса ".

"Туристична область для Одеського регіону – одна з основних статей доходу. Причому не стільки економіки області, скільки населення, яке тут проживає, оскільки ця область перебуває сильно в тіні та надходження до бюджету від неї незначні", – вважає економіст Едуард Каражія.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Водночас він наголошує, що значна частина одеситів живе за рахунок доходу, що отримується у сфері туристичних послуг. Це робота в торгівлі, транспортній галузі, готельному бізнесі тощо, а також здача власної нерухомості в оренду, яка в літній сезон приносить гарний прибуток.

Але криза у туристичній галузі триває вже не перший рік. Три роки карантину через епідемію коронавірусу, а зараз активні бойові дії призвели до того, що значна частина населення недоотримує той дохід, який був у попередні роки. Це стало серйозним ударом по гаманцях одеситів.

Що менше доходів отримує населення, то менше воно витрачає. А чим менше люди витрачають гроші, тим більше страждають від нестачі фінансів решта сфер діяльності, зокрема малий бізнес, торгівля, сфера обслуговування.

"Немає туристів, які накопичують гроші протягом року, щоб їх витратити. Більше того, ми бачимо, що значна частина навіть місцевого населення виїхала за межі міста чи навіть області. Це теж відчувається, бо сьогодні мало що продається і бізнес від цього страждає "Хтось шукає шляхи, щоб змінити сферу діяльності, хтось чекає від держави якихось пільг, виплат", - розповідає Едуард Каражія.

На відновлення туристичної діяльності може знадобитися близько шести-дев'яти місяців, причому йдеться швидше про внутрішній туризм. Але експерт вважає, що питанням розвитку повоєнного туризму має займатися на місцях, а не на центральному рівні. Адже на користь кожного регіону, щоб туристи в них витратили якнайбільше грошей.

Сфера туризму не на першому місці

Каражія вважає, що сфера туризму не є пріоритетною для того, щоб отримувати від держави матеріальну підтримку, оскільки залежить від попиту.

Якщо все ж таки говорити про перспективу, то найбільш перспективною сферою діяльності після закінчення війни буде будівельна індустрія і все, що з нею пов'язане – виробництво будівельних матеріалів, вікон, дверей, меблів і так далі.

Що з екскурсіями

Одеський гід Наталія Власенко зараз змінила сферу діяльності, оскільки проводити екскурсії зараз небезпечно. Можливо, влітку одеські гіди наслідують приклад львівських колег, які вже працюють, проте все залежить від бойових дій.

"Поки йде війна, зараз про туризм говорити складно, робити прогнози на майбутнє складно. Але я впевнена, що туризм буде і буде навіть міжнародний, тому що іноземці вже точно знають, що таке Україна та хто такі українці. Вони сюди приїжджатимуть, тому що їм цікаво буде побачити цю країну", – вважає Наталя.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах