Одесити повідомляють про повістки у Viber і на дверях квартир: чи це законно

Одесити повідомляють про повістки у Viber та на дверях квартир: чи це законно.

Одесити повідомляють про повістки у Viber та на дверях квартир: чи це законно. Фото: facebook.com/van.odessablogger

Події
01 червня 2022 11:05

Одесити все частіше повідомляють про те, що їм надходять дивні повістки. Так, городянам надсилають їх у Viber, вручають на вулицях і навіть наклеюють на двері квартир. Але видавати повістки на вулиці не особисто до рук незаконно. Про це повідомляє Vgorode з посиланням на " Суспільне ".

Проте чоловік, який отримав повістку, має з'явитися до військкомату і стати там на облік. Відповідальність за неявку до військкомату може бути як адміністративною, так і кримінальною.

Навіщо вручають повістки на вулицях


Начальниця прес-служби сил оборони півдня України Наталія Гуменюк розповіла, що практика вручення повісток на вулицях, на блокпостах, в інших місцях не повинна нікого лякати.

"Ці повістки – це не вирок, це не визнання вашої абсолютної мобілізації негайною та раптовою. Це спосіб звірити резерви, це спосіб уточнити наявність тих спеціальностей, тих професійних напрямків, які для нас сьогодні важливі", - заявила Гуменюк.

Вона стверджує, що завдання військовозобов'язаного з'явитися до відповідного органу та стати на облік, надавши інформацію про себе. Люди, яких мобілізують, проходять навчання та узгодження:

"Хочу, щоб у всіх склалося правильне враження, ну немає такого, що люди зовсім молоді в сенсі досвіду, тобто абсолютно не свідомі та зелені, як їх називають, одразу кидаються в бій. Ну, немає такого. Тому давайте не розганяти паніку, а розуміти, що армія закликає допомогти і закликає до своєї лави, вона його і готує, і вчить, і забезпечує. Можливо, не так швидко, як цього хочеться, але все ж таки ми над цим працюємо", – стверджує представниця милий оборони.

Думка юриста

Адвокат Дмитро Ткаченко розповів, що ситуація з видачею повісток на вулиці виникла, бо до початку повномасштабного вторгнення територіальні центри комплектування не ставили на облік людей у такому порядку, як би це мало відбуватися.

"Тобто те, що сьогодні відбувається, ось ці повістки, які видають на блокпостах чи магазинах, або якщо їх клеять на дверях, – це все неправильно", – зазначив він.

За словами адвоката, є два види повісток: безпосередньо про мобілізацію, коли людина вже стоїть на обліку, та її закликають на службу; і є повістки щодо поставки на облік у ТЦКтСП. Це дві різні повістки та різна відповідальність через неявку.

Окремого нормативно-правового акта, що регулює вручення повісток під час військового стану в Україні, немає, але діє постанова Кабміну, яка регулює підготовку та проведення призову на стокову службу та за контрактом.

За загальним правилом, повістки повинні вручатися особисто військовозобов'язаним і ці люди повинні залишати підпис, який вони отримали. Внаслідок ігнорування повістки про постановку на облік та неявку до ТЦК, людина може понести адміністративну відповідальність та сплатити штраф до 850 гривень. Проте, якщо така ситуація повториться кілька разів, то правоохоронці можуть виїхати за адресою місця проживання та доставити людину до центру комплектування. Ігнорування бойових повісток призводить до настання відповідальності за статтею 336 Кримінального кодексу України та може передбачати реальний термін ув'язнення від 3 до 5 років, розповів Дмитро.

Порядок денний повинен бути виписаний керівником відповідного центру комплектування.

"Коли на вулиці видають повістку, зупиняють людину, запитують документи і на місці щось виписують і видають, це теж неправильно. Керівник ТЦК має поставити там свій друк та підпис. І я так розумію, що керівник ТЦК вулицею не ходить, а ходять працівники або якщо керівник виписав стопку повісток без прізвищ, поставив на них підписи і печатки видав їх працівникам, щоб вони ходили вулицями, збирали документи і на колінах заповнювали повісті, то це неправильно", – стверджує адвокат.

Як мають видавати повістки

Центри комплектації повинні формулювати переліки військовозобов'язаних, потім складати списки та формувати повістки, які підписує військовий комісар. Після цього вони надаються працівникам пункту комплектації, щоб вручати військовозобов'язаним особисто під підпис. Усі документи мають бути заповнені у ТЦК.

"Приклеювати повістки на двері це взагалі нонсенс. Якщо людина приходить додому і бачить на дверях прикріплену повістку, то на неї можна взагалі не реагувати. Сьогодні її приліпили, а завтра прийшов сусід і відірвав. Порядок денний за загальним правилом повинен вручатися особисто і під підпис", – зазначив Дмитро.

Нагадаємо, що у березні представник Одеської ОВ Сергій Братчук заявив, що видавати ці документи на блокпостах незаконно.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах