В Одесі чиновники порушували закон про мову, а Труханов просив перекладати питання російською

В Одесі чиновники порушували закон про мову, а Труханов просив перекладати питання російською.

В Одесі чиновники порушували закон про мову, а Труханов просив перекладати питання російською. Фото: fbc.ua

Події
14 липня 2022 14:46

У чотирьох представників влади в Одесі знайшли порушення мовного закону, зокрема й у мера міста. Про це повідомляє Vgorode з посиланням на Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя.

За даними омбудсмена, міський голова Одеси Геннадій Труханов 11 разів порушив мовний закон, даючи коментарі різним ЗМІ не державною мовою. Як стверджує Кремінь, мер міста не тільки відповідає російською мовою, але й вимагає перекладу питань на цю мову.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Також серед чиновників-порушників мовного закону заступник Одеського міського голови Дмитро Жеман, заступник директора департаменту Одеського міського господарства Віталій Цуркан та директор "інфекційки" Світлана Лаврюкова.

Були й випадки так званого "тримовності". Під час інтерв'ю німецькому виданню виконувача обов'язків заступника Одеського міського голови Олега Бриндака перекладач ретранслював питання німецької журналістки російською мовою. Чиновник же відповідав українською.

Зазначимо, що за використання недержавної мови порушникам загрожуватимуть штрафи. Вже з 16 липня такі дії можуть мати наслідки у вигляді адміністративних стягнень, попередження та штрафів. За перше порушення він становитиме від 3400 до 8500 гривень, а за повторне від 8500 до 11900 гривень.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах