На Одещині розповіли, що слід знати у разі радіаційної загрози

На Одещині розповіли, що слід знати у разі радіаційної загрози.

На Одещині розповіли, що слід знати у разі радіаційної загрози. Фото: apostrophe.ua

Події
06 вересня 2022 10:40

На Одещині розповіли, що слід знати у разі радіаційної загрози. Про це повідомляє "Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України".

Якщо поблизу сталася радіаційна аварія, її можна перечекати у приміщенні.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Що потрібно підготувати

- Скотч, плівка, щільна тканина тощо. - якщо ви залишатиметеся в будинку, а не в укритті. Радіоактивний пил осідатиме на всіх можливих поверхнях, тому слід ущільнити вікна та двері. Після того – не підходьте до них близько. Не користуйтеся зовнішніми системами вентиляції чи обігріву, зменшіть можливість потрапляння повітря з вулиці.

- Засоби гігієни: мило, шампунь. Після того, як ви зайдете в приміщення, слід змити весь пил і бруд, тому найкращим буде прийняти душ. За відсутності такої можливості – вимийте руки, обличчя, відкриті ділянки шкіри. Намагайтеся не терти шкіру, щоб не пошкодити її та запобігти попаданню радіоактивних речовин у рану.

Пластикові герметичні пакети, змінний одяг та взуття. Після того, як ви змиєте з себе пил, слід переодягнутися в чистий одяг, а минулий акуратно зібрати в пластикові пакети (найкраще — герметичні) і покласти подалі від людей або свійських тварин.

Їжа та вода. Слід заздалегідь подбати про запаси їжі та води. Найкраще зберігатиме їх у герметичних контейнерах. Пляшкова вода вважається придатною для споживання. Важливо, що кип'ятіння не знезаражує воду від радіоактивних речовин. Водопровідну воду можна використовувати для миття, але не споживання.

- Ліки. Подбайте про запас медикаментів, які можуть знадобитися за станом здоров'я. Йодид калію слід приймати тільки якщо ви отримали таку вказівку від органів влади чи ДСНС. Приймати йодид калію "для профілактики" без потреби – неприпустимо. Це може зашкодити вашому здоров'ю.

- Засоби зв'язку. Влада сповіщатиме про ситуацію і даватиме вказівки, які потрібно виконувати, тому подбайте про наявність мобільного інтернету, телебачення, придбайте радіоприймач, який може працювати від батарейок у разі аварії на електромережах. Захистити себе від впливу радіації можна лише за дотримання трьох основних правил – перебувати в укритті, стежити за офіційною інформацією та дотримуватися вказівок органів влади.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах