Росіянина та одесита судили за вербування до лав бойовиків "ЛНР"

Росіянина та одесита судили за вербування до лав бойовиків "ЛНР".

Росіянина та одесита судили за вербування до лав бойовиків "ЛНР". Фото: sudreporter.org

Події
06 вересня 2022 13:09

Приморський райсуд Одеси визнав двох чоловіків винними у умисних діях щодо зміни території та державного кордону України. Про це повідомляє " Судовий репортер ".

За матеріалами справи, громадянин РФ Олексій Фомінов та громадянин України Станіслав Культа, навесні 2014 року прибули до Одеси з Луганської області та стали активними учасниками "антимайдану".

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Після трагічних подій "2 травня" та провалу спроб російських спецслужб дестабілізувати ситуацію в Одесі Фомінов та Культ повернулися на тимчасово окуповану територію. Але також вербували активістів одеського "антимайдану" до участі у збройному конфлікті на боці терористичної організації "ЛНР".

Росіянин запропонував уродженцю Одеси організувати перевезення до Донецька п'ятьох чоловіків, які воюватимуть за терористів. Жінка найняла мікроавтобус та водія, який не знав про злочинні наміри. На світанку 15 травня 2014 року Mersedes Vito виїхав у напрямку Донецька, везучи майбутніх бійців "ЛНР". Але на відстані близько 30 кілометрів від Одеси автомобіль затримали співробітники СБУ. 2015-го суд затвердив угоду про визнання винності п'яти пасажирів мікроавтобуса та організатора їхньої поїздки. Усі шість отримали покарання у вигляді обмеження волі на строк від півтора до трьох років. У заочному суді над Фоміновим та Культою вони допитувалися як свідки. Одеситка, яка організувала перевезення, розповіла, що познайомилася з Фоміновим перед концертом до дня визволення Одеси. Російський був комендантом наметового містечка на Куликовому полі, яке на той час називали "антимайданом".

Росіянин Фомінов заочно отримав 10 років позбавлення волі, а Культа – 14 років. Останній мав непогашену судимість — 2013 року засуджувався за злочин, пов'язаний із наркотиками (ч.2 ст.307 ККУ). Новий злочин він скоїв у період випробувального терміну, тому суд додав невідбуте за попереднім вироком покарання.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах