В Одесі затримали агента РФ, який готував списки "потенційних цілей"

В Одесі затримали агента РФ, який готував списки "потенційних цілей".

В Одесі затримали агента РФ, який готував списки "потенційних цілей". Фото: slovoidilo.ua

Події
12 вересня 2022 10:09

СБУ затримала зрадника з Одеси, який готував списки "потенційних цілей" для РФ серед українських чиновників зі спецслужб та правоохоронців. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Так, агента російських спецслужб, який професійно володів методами конспірації, затримали під час спецоперації в Одесі. Ним виявився колишній керівник кримінальної розвідки Управління боротьби з оргзлочинністю (відоме як розформоване у 2015 році УБОЗ) МВС України.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Зловмисник збирав розвіддані, у тому числі й за керівництвом Служби безпеки. Також ворожого агента цікавила закрита інформація про установчі дані чиновників та ветеранів МВС, результати розслідувань резонансних справ.

Зібрані відомості він передавав у Москву своєму "зв'язному" – кадровому співробітнику МВС Росії Сергію Єрьоміну, діяльність якого координує ФСБ. Отриману інформацію окупанти використовують для визначення "потенційних цілей" серед українських силовиків, проведення диверсій та спеціальних інформаційних операцій з їхньої дискредитації та спроб вербування.

Агент переїхав до Одеси після звільнення з міліції у 2014 році. У поле зору російських спецслужб потрапив через свої прокремлівські погляди, які висловлював серед колишніх колег-правоохоронців.

За даними контррозвідки СБУ, зрадника завербували представники країни-агресора у червні 2022 року. З того часу за вказівкою московських "кураторів" агент збирав розвідувальну інформацію про Сили безпеки та оборони, відомості про суспільно-політичну ситуацію на півдні України. Для передачі в РФ застосовував заздалегідь відпрацьований канал електронного зв'язку.

До підривної діяльності зрадник намагався залучити кількох колишніх співробітників підрозділів МВС Одеської області.

Під час обшуків за місцем проживання затриманого правоохоронці виявили засоби зв'язку, які він використав для комунікації із представниками Росії.

Слідчі СБУ повідомили зловмисника про підозру в державній зраді, скоєної в умовах воєнного стану. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

У рамках кримінального провадження за частиною другою статті 111 Кримінального кодексу України ведеться слідство.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах