Без Французького бульвару, але з портом: що не так зі списком Світової спадщини ЮНЕСКО

Без Французького бульвару, але з портом: що не так зі списком Світової спадщини ЮНЕСКО.

Без Французького бульвару, але з портом: що не так зі списком Світової спадщини ЮНЕСКО. Фото Олександри Дедюліної для Vgorode

Події
30 вересня 2022 17:44

До списку Світової спадщини ЮНЕСКО хочуть включити не весь центр Одеси, а лише його частину площею 240 га. При цьому в ньому не буде Французького бульвару та включать порт. Таке виглядає номінаційне досьє, підписане міністром культури та інформаційної політики Олександром Ткаченком. Про це повідомляє низка ЗМІ та політиків.

Так, за словами нардепа та одесита Олексія Гончаренка, міська влада вибрала для ЮНЕСКО зону між Приморською, Торговою, Садовою вулицями, Соборною площею, Преображенською, Жуковського, Польським та Карантинним спусками, провулком Нахімова та Суворовською алеєю у парку Шевченка.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За інформацією " Думської ", у документі йдеться, що це межі відповідають оригінальній ідеї плану, яким було засновано місто. Також там знаходиться найбільше будівель та об'єктів, збудованих у першій половині XIX століття з автентичного матеріалу (черепашника). В окреслених межах знаходиться 42 об'єкти — це пам'ятки культурної спадщини національного та місцевого значення. За яким принципом відбирали об'єкти, що охороняються на місцевому рівні, неясно.

Навіщо до списку внесли Одеський порт разом із усіма кранами, елеваторами, навантажувачами та сучасним Морвокзалом з непрацюючим готелем також поки що не зрозуміло. Якщо ЮНЕСКО визнає Світовою спадщиною територію, представлену в номінаційному досьє, то розвиток порту під великим питанням. Статус об'єкта Світової спадщини ЮНЕСКО додає гарантії його збереження, тому висока ймовірність того, що модернізація або зміни в порту після надання такого статусу можуть бути ускладнені або взагалі неможливі.

Без Французького бульвару, але з портом: що не так зі списком Світової спадщини ЮНЕСКО.Без Французького бульвару, але з портом: що не так зі списком Світової спадщини ЮНЕСКО. Фото: t.me/oleksiihoncharenko

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах