В Одесі затримали "бізнесменів", які викрали з карток українців понад 300 тисяч

В Одесі затримали "бізнесменів", які викрали з карток українців понад 300 тисяч.

В Одесі затримали "бізнесменів", які викрали з карток українців понад 300 тисяч. Фото: od.npu.gov.ua

Події
07 жовтня 2022 12:32

В Одесі затримали "бізнесменів", які привласнили понад 300 тисяч гривень із банківських карток українців. Вони крали дані карток за допомогою фішингового сайту під виглядом отримання виплат постраждалим від війни. Про це повідомили у пресслужбі Нацполіції Одеської області.

Правопорушники заманювали громадян у свої мережі повідомленнями про виплати від міжнародної організації окремим категоріям населення, які постраждали через військову агресію РФ проти України. До повідомлення було прикріплено посилання на сайт, який "крав" конфіденційну інформацію про банківські картки, що є у відвідувачів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Поліцейські встановили, що за хакерською схемою стоять 18-річний мешканець Білгород-Дністровського району, його знайомий-ровесник із Одеси та 40-річний батько останнього. Угода полягала в наступному: через спеціально створений чат-бот громадянам розсилалися повідомлення "Дія. Допомога від ООН" із пропозицією отримати від держави грошову допомогу в сумі 2200 гривень та посиланням на фішинговий сайт з інтерфейсом, схожим на "Приват 24". Шахрайський веб-ресурс виманював у відвідувачів реквізити їх платіжних карток. Ними надалі користувалися для придбання товару в інтернет-магазинах. Речі, придбані за гроші, отримані у незаконний спосіб, перепродувалися.

За місцями проживання фігурантів поліцейські провели санкціоновані обшуки, під час яких вилучили комп'ютерну техніку, мобільні телефони, товар, придбаний за гроші потерпілих, накладні з поштоматів, де зловмисники отримували посилки, 20 тисяч гривень та 4800 доларів, отримані від продажу речей.

Зловмисники здійснили 40 покупок у різних віртуальних магазинах на загальну суму понад 300 тисяч гривень. Комусь належали гроші, правоохоронці частково встановили.

Якщо ви постраждали від дій правопорушників, потрібно звернутися до поліції за номером "102".

Наразі призначили комп'ютерно-технічну експертизу. Вирішується питання про повідомлення фігурантам про підозру та обрання запобіжного заходу. За свої махінації чоловікам може загрожувати позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.


  • В Одесі затримали "бізнесменів", які викрали з карток українців понад 300 тисяч фото
  • В Одесі затримали "бізнесменів", які викрали з карток українців понад 300 тисяч фото 1
  • В Одесі затримали "бізнесменів", які викрали з карток українців понад 300 тисяч фото 2

В Одесі затримали "бізнесменів", які викрали з карток українців понад 300 тисяч фото

Усі фото та відео: od.npu.gov.ua

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах