Екоцид: через війну в Чорному морі загинуло близько 50 000 дельфінів

Екоцид: через війну в Чорному морі загинуло близько 50 000 дельфінів.

Екоцид: через війну в Чорному морі загинуло близько 50 000 дельфінів. Фото: facebook.com/rusevivan

Події
24 жовтня 2022 11:36

Через російсько-українську війну в Чорному морі загинуло близько 50 тисяч дельфінів. Про це на брифінгу повідомив еколог доктор біологічних наук Іван Русєв.

За попередніми даними причиною масової загибелі дельфінів є використання сонарів кораблями чорноморського флоту РФ. Ці пристрої пошкоджують внутрішні органи дельфінів, через що вони гинуть. Так, сонари повністю знищують внутрішнє вухо дельфінів та китоподібних. Після цього дельфін втрачає можливість орієнтуватися у просторі. Фахівці зробили розтин шести тіл загиблих китоподібних, взяли проби та відправили до провідних інститутів Італії та Німеччини, де їх досліджують.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Загалом на узбережжі України, Болгарії та Румунії знайшли 2500 трупів ссавців, але, згідно з міжнародними дослідженнями, лише 5% загиблих дельфінів виносять на берег.

Екоцид в Одеській області

За словами голови регіональної прокуратури Сергія Костенка, на узбережжі Одеської області виявили 95 дельфінів, які загинули через активність російського військового флоту. Але їх може бути набагато більше. На Одещині дослідити загибель дельфінів можна лише на ділянці завдовжки шість кілометрів на території національного природоохоронного парку "Тузловські лимани". До війни мертвих дельфінів знаходили в середньому три рази на рік, а з березня до липня на території парку загиблих ссавців знайшли 44.

За фактом загибелі тварин розпочали кримінальне провадження. Слідчі кваліфікували те, що сталося за 441 статтею КК України як екоцид.

Провідний науковий співробітник Інституту зоології імені Шмальгаузена НАН України Павло Гольдін брав участь у дослідженні загиблих ссавців, що окрім сонар на смерті дельфінів могли впливати і пуски ракет із підводних та надводних одиниць, і проліт ракет над водою, проліт літаків. Все це може призвести до акустичних травм, але в будь-якому випадку слід почитати результати досліджень.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах