"Укрзалізниця" може заборонити перевезення зерна до одеських терміналів: що сталося

"Укрзалізниця" може заборонити перевезення зерна до одеських терміналів: що сталося.

"Укрзалізниця" може заборонити перевезення зерна до одеських терміналів: що сталося. Фото: facebook.com/MinInfra.UA

Події
28 жовтня 2022 15:21

Заступник директора департаменту комерційної роботи "Укрзалізниці" Валерій Ткачов заявив, що розглядається можливість заборонити перевезення зерна до терміналів Одеси. Про це повідомляє Forbes.

Це пов'язано з тим, що біля портів Одеси сотні вагонів із зерном стоять у черзі. Деякі не можуть розвантажитись більше тижня, оскільки найбільші портові термінали завантажені на 72–98%. З 2,4 мільйона тонн на елеваторах у портах залишилися вільними лише 0,3 мільйона тонн.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами Ткачова, ситуація поки що керована, але "Укрзалізниця" розглядає можливість заборонити перевезення зерна до терміналів Одеси.

Зазначимо, що відвантаження зерна зараз затримується через повільне проходження перевірок суден біля Босфору. Якщо у першій половині вересня судна із зерном чекали в черзі трохи більше двох діб, то у жовтні очікування розтягується до 15-16 діб. Збитки від простою на добу становлять від 10 до 50 тисяч доларів для одного корабля. Через труднощі із проходженням затоки зменшується кількість заявок на вивіз зерна з портів Одеси.

Нині черга у Босфорі – понад 175 суден. Понад мільйон тонн агропродукції коштує на кораблях у Босфорі, і ще мільйони заблоковані в Одеських портах.

Як вирішити проблему

Проблему намагаються вирішити електронною чергою для обробки суден. Вони з'явилися у портах Одеси, Південного та Чорноморська. Подібна черга вже працює в українських портах на Дунаї.

Як повідомили в Адміністрації морських портів, електронна черга публікуватиметься на сайті адміністрації. Якщо судно не готове до огляду або з інших технічних причин, то місце в черзі може змінитися. Але у кожному такому разі причини перестановки буде вказано.

Роботі заважає РФ


У МЗС заявили, що починаючи з 14 жовтня 2022 року, російські інспектори Спільного координаційного центру в Стамбулі суттєво затримують перевірку суден, які прямують до портів України для завантаження зерновими або вже завантажені та прямують до кінцевого пункту призначення.

"Дії Росії підривають глобальну продовольчу безпеку, зокрема в регіоні Глобального Півдня. Затримки з перевірками вже не дозволили Україні експортувати додаткові три мільйони тонн зерна. 10 мільйонів людей у світі не отримали своєчасної їжі через політичні амбіції Росії", – наголосили в МЗС..

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах