Знесення пам'ятника Катерині II в Одесі: у міськраді розповіли, що встановлять на місці пам'ятника

Знесення пам'ятника Катерині ІІ в Одесі: у міськраді розповіли, що встановлять на місці пам'ятника.

Знесення пам'ятника Катерині ІІ в Одесі: у міськраді розповіли, що встановлять на місці пам'ятника. Фото: facebook.com/igor.belov.7587

Події
08 листопада 2022 19:25

На місці пам'ятника Катерині ІІ в Одесі планують встановити фонтан. Проте остаточно його долю буде вирішено на найближчій сесії міської ради. Про це у рамках загальнонаціонального марафону розповів заступник міського голови Олег Бриндак.

За його словами, статут та закон вимагав громадські слухання та громадське обговорення. Тому протягом місяця тисячі одеситів мали змогу висловити свою думку. Це стане фактично основою для ухвалення рішення на найближчій сесії міської ради 30 листопада.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Це пам'ятник знаковий, тому що у багатьох одеситів він асоціюється не з російською імперією та захопленням цієї території, агресією аналогічною тому, що відбувається зараз, а основою міста, - упевнений заступник мера. - Насправді жодного відношення до заснування міста Катерина не має "Усім відомий рескрипт про заснування порту, чомусь сприймається всіма як заснування міста. Насправді на цій території з античних часів існувало безліч поселень. Приписування Катерині якоїсь особливої ролі – це перебільшення".

Оскільки на площі до появи пам'ятника знаходився один із перших у місті фонтанів, Бриндак вважає, що логічно було б його відновити.

Долю інших "знакових" пам'ятників, зокрема Суворову, вирішуватимуть також за законною процедурою та з огляду на думку одеситів.

Тим часом, представник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук в ефірі телемарафону заявив, що пам'ятник Катерині II в Одесі не руйнуватимуть, його просто демонтують і перевезуть.

"Чотири фігури пам'ятника "Засновникам Одеси" повернуться до музею. Щодо фігури Катерини II, яка не має жодної цінності, вона буде в безпечному місці. Це буде демонтаж, це не буде розрухою, руйнуванням. Знайдеться місце, де вона перебуватиме. Я гадаю, найближчим часом це питання буде закрито", – сказав Братчук.

Нагадаємо, що пам'ятник оточили семиметровим парканом, на якому повісили табличку з інформацією про знесення, що готується.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах