Для одеської бригади тероборони обрали назву на честь генерал-хорунжого

Для одеської бригади тероборони обрали назву на честь генерал-хорунжого.

Для одеської бригади тероборони обрали назву на честь генерал-хорунжого. Фото: armyinform.com

Події
15 листопада 2022 13:58

Одеська 122-а окрема бригада територіальної оборони Збройних сил України може одержати назву на честь генерал-хорунжого з Одеси – генерал-хорунжого армії УНР Всеволода Змієнка. Про це повідомив керівник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк.

За його словами, він разом із групою істориків та військовослужбовців з'єднання брав участь у громадському обговоренні питання про присвоєння назви. Командуванню запропонували два варіанти: імені Задунайських запорожців та імені генерал-хорунжої армії УНР Всеволода Змієнка. Більшість висловилася за другий варіант.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Тепер нову назву мають затвердити президент України та Міністерство оборони.

Хто такий Всеволод Змієнко

Для одеської бригади тероборони обрали назву на честь генерал-хорунжого.Для одеської бригади тероборони обрали назву на честь генерал-хорунжого. Фото: io.ua

Всеволод Змієнко 1886 року в Одесі. Закінчив Одеське юнкерське піхотне училище та академію генштабу, був офіцером російської імператорської армії. За героїзм, виявлений у Першу світову, був нагороджений георгіївською зброєю. Під час Української революції став начальником штабу Одеської гайдамацької дивізії Центральної Ради, був військовим комендантом Одеси та начальником штабу третього Херсонського корпусу УНР.

1920 року, в період радянсько-польсько-української війни, командував гарнізоном польського міста Замостя, де зведені українські та польські частини завдали поразки 1-ї кінної армії Будьонного. Ця перемога фактично завершила "польський похід" Червоної армії. З 1921 року Змієнко працював у Військовому міністерстві уряду УНР у вигнанні, був начальником розвідувального відділу Генштабу. Помер Всеволод Змієнко у Варшаві 1938 року.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах