Як правильно вибрати ялинку, іграшки та гірлянди в Одесі: поради від поліції та ДСНС

Як правильно вибрати ялинку, іграшки та гірлянди в Одесі: поради від поліції та ДСНС.

Як правильно вибрати ялинку, іграшки та гірлянди в Одесі: поради від поліції та ДСНС. Фото: Фотограф: Elina Fairytale/pexels.com

Події
27 грудня 2022 10:25

У патрульній поліції Одеси та ДСНС Одеської області дали поради щодо того, як правильно вибрати новорічну ялинку та прикраси до неї. Про це повідомляє пресслужба відомств.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як вибрати новорічну ялинку в Одесі

Патрульні стверджують, що перше, на що варто звернути увагу при купівлі живої ялинки – це місце продажу. Легально продають новорічні дерева у лісових господарствах, або у легалізованих для торгівлі місцях. Далі перевірте ялинку, яку ви вибрали, – на зрізі кожного дерева має бути електронний чіп зі штрих-кодом лісового господарства, де його виростили.

Також продавець повинен мати повний пакет дозвільних документів:
- реєстраційне свідоцтво як суб'єкта господарювання або ліцензія на провадження виду господарської діяльності;
- накладна з лісництва;
- товарно-транспортна накладна;
- товарно-транспортна накладна;
- документ, що підтверджує дозвіл на торгівлю саме в цьому місці;
- санітарно-гігієнічний висновок про проходження радіологічної експертизи.

За незаконне вирубування, транспортування та реалізацію нелегальних ялинок передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.

Рятувальники розповідають, що якщо ви купуєте штучну ялинку, то перед покупкою попросіть продавця показати документ про якість та безпеку штучної ялинки. Перш ніж купувати ялинку, поцікавтеся у продавця, з якого матеріалу виготовлено. Наприклад, поліпропілен – це полімер, який не виділяє токсичних речовин. Полівінілхлорид – пластик, що виготовляється з невідновлюваних нафтових ресурсів.

Якщо ялинка має неприємний запах, це може бути сигналом наявності токсичних речовин у матеріалі, з якого вона виготовлена.
У жодному разі не варто ставити штучну ялинку в кімнаті, де дитина спить або проводить багато часу.

Як вибрати новорічні іграшки в Одесі

У ДСНС стверджують, що новорічні прикраси та іграшки не повинні виділяти різкого запаху, фарба з поверхонь не повинна залишатися на руках, а блискітки не повинні обсипатися або прилипати до рук. Якісні скляні кулі покриваються шаром сріблення зсередини, а чи не зовні. Скляні, тендітні та тендітні іграшки, особливо з дрібних деталей, які дитина може відламати та проковтнути, необхідно тримати подалі від малюків. Мішура та "дощик" становлять небезпеку як для маленьких дітей, так і для домашніх тварин. Мішура – це тонкий метал, здатний травмувати слизову оболонку та внутрішні органи.

Як правильно вибирати гірлянду в Одесі


За інформацією рятувальників, перед покупкою варто включити гірлянду та перевірити, щоб після кількох хвилин вона не почала видавати різкого "горілого" або "хімічного" запаху. Потужність має бути до 65 Вт. Якщо купуєте електричні прикраси та різну ілюмінацію без документів та будь-яких гарантій, переконайтеся, що лампочки не випадають із гнізд, вилка та шнур надійно з'єднані та не піддаються зламу. Неякісні кріплення гірлянди можуть призвести до того, що від її падіння спалахне пожежа.

І пам'ятайте, що ілюмінацію для закритих приміщень не можна використовувати на вулиці. Пластик, не розрахований на холод, може луснути, у негерметичні лампочки потрапить волога, а внаслідок чого станеться коротке замикання дротів. У той же час, ілюмінацію для вулиці не можна використовувати в закритому приміщенні. Вона може виділяти небезпечні випари.
У разі виявлення несправності в ілюмінації негайно вимкніть гірлянду. Не варто вмикати багато електричних приладів одночасно.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах