На Одещині вперше в Україні приватизували порт

На Одещині вперше в Україні приватизували порт.

На Одещині вперше в Україні приватизували порт. Фото: privatization.gov.ua

Події
17 сiчня 2023 14:34

Морський торговельний порт "Усть-Дунайськ" очікує на приватизацію, зараз проходить активна фаза торгів. Усі активи компанії перейдуть у приватну власність. Це вперше для України, коли цілий порт перейде у приватну власність. Про це повідомив на брифінгу керівник Фонду держмайна в Одеській та Миколаївській областях Олександр Славський.

Вже оголошено переможця – це товариство з обмеженою відповідальністю "Еліксір Україна". Початкова ціна становила 60 мільйонів гривень, проте вже заявлена вартість становить понад 201 мільйон гривень. Новий власник зможе інвестувати кошти та зробити сучасний перевантажувальний центр.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Це 43 об'єкти, загальною площею 4614 квадратних метри. До складу також входять 15 суден, 4 плавпричали та 6 транспортних засобів. Це один із найменших портів України, традиційно він завжди був збитковим. Наприклад, у 2019 році – це 202 тисячі гривень збитку, 308 у 2020 році і лише минулого року порти на Дунаї стали цікавими", – сказав Славський.

Аукціон із передачі порту "Усть-Дунайськ" пройшов сьогодні. Поки результати не оголошуються – відбувається перевірка. Якщо все буде гаразд, порт отримає нового власника до кінця січня.

"Усть-Дунайський" порт розташований у південній частині Жебріанської бухти Чорного моря і стикається з Очаківським гирлом Дунаю. Його збудували наприкінці 1970-х років, спочатку він обслуговував ліхтарні перевезення, потім переключився на перевалку вантажів із морських суден на річкові. Порт був збитковий, але минулого року на нього звернули увагу через попит потужностей на Дунаї.

У 2022-му порт став основою світової продовольчої безпеки, одним із перших відновив роботу після початку вторгнення та перевалив на експорт 153 тисячі тонн зерна. 2023-го "Усть-Дунайськ" чекають залучення приватних інвестицій.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах