Хотів отримати квартиру у Криму: в Одесі затримали агента РФ

Хотів отримати квартиру у Криму: в Одесі затримали агента РФ.

Хотів отримати квартиру у Криму: в Одесі затримали агента РФ. Фото: facebook.com/ssu.odesa

Події
04 лютого 2023 11:39

В Одесі затримали агента РФ, який працював на ФСБ, сподіваючись отримати квартиру у Криму. Про це повідомили у пресслужбі Управління СБ України в Одеській області.

Затриманим виявився колишній військовий, який ще з 2010 року контактував із російською спецслужбою, а з 2020 року почав активно збирати розвідувальні дані про заходи бойової підготовки Збройних Сил України на території південного регіону.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Колаборант інформував ворога про міжнародні військові навчання в акваторії Чорного моря, тренування сухопутних підрозділів ЗСУ на полігонах та роботу з протитанковими ракетними комплексами "Джавелін". Також він намагався відслідковувати надходження до України військової продукції та товарів подвійного призначення через морські порти Одеси, Маріуполя, Чорноморська, Ізмаїла та Скадовська.

За даними слідства, зрадником виявився місцевий житель, який закінчив у 1990 році Костромське вище командне училище за спеціальністю "хімік-розвідник". До середини 90-х він проходив службу у штабі Одеського військового округу, пізніше зайнявся бізнесом та відкрив у центрі обласного центру магазин із продажу спортивного спорядження. Крім цього, фігурант займався контрабандою відповідної продукції у Росії. Таким чином він потрапив у поле зору російської спецслужби. Під час чергового перебування на території Росії його завербував кадровий співробітник управління ФСБ Курської області. Саме він до повномасштабного вторгнення відпрацьовував своєму агенту завдання зі збору розвідінформації на користь країни-агресора.

Для комунікації використовувалися закриті канали зв'язку. Також агент передавав розвідувальні "звіти" під час особистих зустрічей у Росії. За виконання ворожих завдань зрадник сподівався отримати допомогу від окупантів щодо відчуження на його користь об'єкта нерухомості вартістю 200 тисяч доларів у тимчасово окупованому Криму.

На підставі отриманих доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за частиною першою статті 111 Кримінального кодексу України ("Державна зрада").

На даний момент вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою і триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до цього злочину.

Раніше у Болграді Одеської області затримали 49-річну прихильницю "російського світу", яка у забороненій в Україні соцмережі "Однокласники" поширювала інформацію про правомірність збройної агресії РФ проти нашої держави.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах