Традиція виготовлення хліба на Одещині потрапила до списку нематеріальної культурної спадщини

Традиція виготовлення хліба на Одещині потрапила до списку нематеріальної культурної спадщини.

Традиція виготовлення хліба на Одещині потрапила до списку нематеріальної культурної спадщини. Фото: mkip.gov.ua

Події
22 лютого 2023 09:39

Традиція приготування та вживання хліба у селі Криничне на Одещині потрапила до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Про це повідомив Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Так, новим елементом стала "Традиція приготування та споживання обрядового хліба до Дня Святого Георгія села Криничне".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Випікання п'яти обрядових хлібів із одного замісу та святкового ритуалу їх вживання на День Святого Георгія практикується майже 200 років болгарською етнічною меншістю.

Боговиця - округлий хліб злегка плескатої форми, прикрашений зверху чотирма перехресними джгутами, покладеними на поверхні у вигляді квітки, що символізує сонце і весняне пробудження природи.

У центрі хліба – квітка "жоржинка" з тіста або у вільних квадратах між чотирма перехресними джгутами розташовані символи птахів та квітів.

вага хліба: до двох кілограм; діаметр: до 40 см, висота 10-12 см.

Ущарька – круглий трохи плескатий хліб із символами: розташований по колу незамкнутий джгут (відкритий загін для овець), непарна кількість маленьких кульок з тіста (вівці), джгут у вигляді гака (посох пастуха) та фігурка людини (пастух).

вага: до двох кілограм; діаметр: 30 сантиметрів.

Коровай – високий святковий хліб, що виготовляється з переплетених різної кількості джгутів, які кожна господиня робить залежно від традицій своєї сім'ї.

Вага: три кілограми; діаметр: 50 см; висота до 25 см.

Рингел – фігурно переплетений хліб із двох або кількох джгутів, обов'язково з наскрізним отвором посередині. В отвір вставляється чаша з вином і підноситься зі шматочками хліба кожному з учасників трапези, який має скуштувати шматочок хліба, змочивши його у вині.

вага: один кілограм; діаметр: 30 сантиметрів.

Виготовленням хліба займається старша із жінок у сім'ї.

Замішується хліб у маленькій кімнаті з піччю, яка, за потреби, з вечора трохи топиться для підтримки потрібної температури. Замішується тісто у прикрашеному квітами дерев'яному кориті з додаванням солі та води.

З тіста господиня робить п'ять хлібів: Боговиця (на честь Бога та святої Богородиці), Рангель (на честь святого Архангела Михаїла), Коровай (на честь святого Георгія) та дві Ущарьки (символ свята).

О п'ятій годині дня кожна господиня приносить на колективну трапезу на вулиці обрядові хліби власного виготовлення, сковороду з Курбаном, зелену цибулю, часник (який досі не використовується) та вино.

Їжа розкладається на столах, розміщених уздовж вулиці, за якими збираються усі мешканці вулиці.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах