Одеський музей отримав у подарунок картину відомого італійського художника

Одеський музей отримав у подарунок картину відомого італійського художника.

Одеський музей отримав у подарунок картину відомого італійського художника.

Події
07 березня 2023 09:08

Одеському музею Західного та Східного мистецтва подарували відомого італійського художника Вінченцо Іроллі (1860-1949) "Портрет неаполітанки". Про це розповіли у пресслужбі музею.

Подарунок музею зробили його друзі: Рубен Ашрафіан та Роман Топілов. Картина підписано автором.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У музеї зазначили, що вже давно не отримував у подарунок твори західноєвропейського живопису такого високого рівня художньої якості.

Після закінчення війни, коли буде відновлено експозицію музею, "Портрет неаполітанки" прикрашатиме один із залів західноєвропейського відділу. Але побачити картину можна і зараз – до 9 березня, вона перебуватиме у центральній залі.

Про картину та її автора

Автор подарованої картини, Вінченцо Іроллі, народився 1860 року в місті Неаполі. Навчався в Неаполітанській Академії мистецтв, де зазнав впливу вельми авторитетного педагога і видатного художника, професора Академії Доменіко Мореллі. Цей вплив відбилося у перших картинах молодого живописця на історичну тематику. Важливо, що у колекції музею є твір Доменіко Мореллі – "Портрет Олени Толстой" (1875).

Але велике визнання у публіки Вінченцо Іроллі отримав не історичними композиціями, а портретами дітей та жінок різного віку, серед яких є справжні італійські красуні на зразок юної неаполітанки на цій картині.

Портрет демонструє стиль, якому художник був вірний все життя - так званий "макіайолі" (macchiaioli) від італійського "macchia" - пляма. Це дуже експресивний живопис яскравими кольоровими плямами, із соковитою світлотінню. З'явившись у Тоскані в 1850-х роках, цей свого роду італійський імпресіонізм набув поширення в Італії в другій половині 19 століття.

Кар'єра Вінченцо Іроллі розвивалася успішно: він був учасником численних національних та міжнародних виставок у багатьох містах Західної Європи, зокрема у Паризькому Салоні, та здобув на них престижні нагороди. 1891 року, на виставці в Неаполі, його картину "Весна" придбав король Італії Віктор Еммануїл ІІІ. А картину "Різдво в Неаполі" на виставці 1894 року, в Берліні, було куплено за 23 тисячі лір, рекордну на ті часи суму.

У 1930-40-ті роки арт-критики дорікали художнику за відданість "старомодному" стилю, проте він йому не зрадив, як не зрадив і рідному місту, де прожив 89 років.

  • Одеський музей отримав у подарунок картину відомого італійського художника фото
  • Одеський музей отримав у подарунок картину відомого італійського художника фото 1
  • Одеський музей отримав у подарунок картину відомого італійського художника фото 2
  • Одеський музей отримав у подарунок картину відомого італійського художника фото 3
  • Одеський музей отримав у подарунок картину відомого італійського художника фото 4
  • Одеський музей отримав у подарунок картину відомого італійського художника фото 5

Одеський музей отримав у подарунок картину відомого італійського художника фото

Усі фото: facebook.com/Odessa.Museum.Western.Eastern.Art

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах