Мовний омбудсмен закликав розширити мережу курсів вивчення української мови в Одесі та області

Мовний омбудсмен закликав розширити мережу курсів вивчення української мови в Одесі та області.

Мовний омбудсмен закликав розширити мережу курсів вивчення української мови в Одесі та області. Фото: focus.ua

Події
16 березня 2023 09:10

Мовний омбудсмен Тарас Кремень приїхав до Одеси і закликав місцеву владу розширити мережу курсів вивчення української мови в регіоні.

"Потрібно попрацювати над тим, щоб в Одесі та Одеській області значно збільшити мережу мовних курсів. Сьогодні в Україні діє понад 450 безкоштовних майданчиків з вивчення української мови, з яких на Одещині – лише 18. Цього недостатньо при такому величезному запиті на них", – цитує Кременя прес-служба секретаріату.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За його словами, згідно з результатами соціологічного дослідження, представленого фондом "Демократичні ініціативи", близько 40% мешканців Одеської області вважають недостатній рівень володіння мовою перешкодою на шляху переходу українською.

"Влада має забезпечити доступ до вивчення української мови. При кожному університеті, при кожній бібліотеці мають бути безкоштовні або профінансовані з місцевих бюджетів курси та розмовні клуби", – наголосив уповноважений.

Крім того, Кремень розповів, що у 2022 році на адресу Секретаріату уповноваженого надійшло 186 повідомлень про порушення вимог мовного законодавства щодо Одеської області, а у 2023 році – 87 звернень громадян.

Найпроблемнішими на території Одеської області омбудсмен назвав сфери освіти, обслуговування, транспорту та порушення мовного закону представниками органів місцевої влади та самоврядування.

Які є покращення з українською мовою в Одеській області


Після початку повномасштабного вторгнення більшість чиновників перейшли українською. Також набагато менше порушень у сфері обслуговування.

Крім того, понад 50% мешканців Одеської області вважають українську мову рідною – такими є результати соціологічного дослідження, яке проводив фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва. В опитуванні взяли участь 2018 респондентів.

Також омбудсмен розповів, що вів переговори з представниками Netflix щодо необхідності українського перекладу фільмів та серіалів, які транслюються на цій стрімінговій платформі.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах