Куяльницький лиман в Одесі може зникнути

Куяльницький лиман в Одесі може зникнути

Куяльницький лиман в Одесі може зникнути Фото: Лурій Макаліс

Події
20 березня 2023 13:28

Підвищення солоності у Куяльницькому лимані призведе до загіпсування водойми. Про це повідомляє ректор Одеського державного екологічного університету Сергій Степаненко для Оdesa.novyny.live.

За його словами, лиман можна поповнювати морською водою лише за температури нижче восьми градусів, а щорічне сезонне поповнення Куяльника 9-10 мільйонами кубометрів морської води несе загрози. У лимані можуть розпочатися процеси засолювання та вапнування водойми.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"До 2019 року Куяльницький лиман оживав, тому що в зимово-весняний період туди трубою надходила морська вода. Середньорічний рівень лиману піднімався, солоність води зменшувалася. Її показники були сприятливими для розвитку біологічних процесів, що ведуть до утворення лікувального бруду, підтримці оптимального – зазначає Сергій Степаненко.

2019-го розпочалася дворічна посуха, і по суті подача морської води стала єдиним джерелом наповнення Куяльницького лиману. На жаль, 10 мільйонів кубів води, що надходить із труби, не вистачає навіть для підтримки стану лиману. Адже з його поверхні щорічно випаровується понад 20 млн кубометрів. До того ж улітку подавати морську воду не можна.

"Дослідження показують, що Куяльницький лиман протягом століть періодично пересихав і наповнювався водою. Посуха 2020 року значно скоротила рівень водойми, але вплив діяльності людини в цьому процесі в рази гірший. Насамперед це стосується забору води з річки Великий Куяльник, яка є найважливішим джерелом поповнення Куяльницького лиману прісною водою. Вчені нашого екологічного університету встановили, що близько 70% того, що є у річці, забирають люди", – розповідає Сергій Степаненко.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах