В Одеську область могли потрапити токсичні горіхи

До Одеської області могли потрапити токсичні горіхи.

До Одеської області могли потрапити токсичні горіхи. Фото: оdesa.consumer.gov.ua

Події
19 квiтня 2023 15:30

У ядрах волоських горіхів, що експортуються з України до Німеччини, виявили смертельно небезпечний афлатоксин B1. Про це повідомляє Головне Управління Держпродспоживслужби в Одеській області з посиланням на систему швидкого реагування щодо харчових продуктів та кормів (RASFF).

Горіхи експортувалися з України румунською фірмою Transilvania Nuts SRL до Німеччини, де їх одержувала фірма Bäko Zentrale Nord eG.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У Держпродспоживслужбі звертаються до операторів ринку з проханням при виявленні вантажу вказаних горіхів повідомляти за адресою Одеса, вулиця Сьома Пересипська, 6, або телефон (048) 716-13-01.

Афлатоксини – органічні сполуки, смертельно небезпечні мікотоксини. По суті це мікроскопічні гриби (мікроміцети) декількох видів роду аспергілл, що ростуть на зернах, насінні та плодах рослин з високим вмістом олії. При попаданні в організм високої дози отрути смерть настає протягом кількох діб через незворотні ураження печінки, при попаданні низької дози розвивається хронічний афлатоксикоз, що характеризується пригніченням імунної системи, пошкодженням ДНК, активацією онкогенів.

Крім того, афлатоксин послаблює реакцію антитіл на віруси, завдяки чому породжує у людини стійкість до противірусних вакцин.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах