Махінації на 45 мільйонів гривень: одеситу загрожує до 12 років в'язниці за шахрайство із зерном

Махінації на 45 мільйонів гривень: одеситу загрожує до 12 років в'язниці за шахрайство із зерном.

Махінації на 45 мільйонів гривень: одеситу загрожує до 12 років в'язниці за шахрайство із зерном. Фото: od.npu.gov.ua

Події
22 квiтня 2023 15:13

В Одесі затримали чоловіка, який обдурив аграріїв майже на 45 мільйонів гривень. Про це повідомили у пресслужбі Нацполіції в Одеській області.

40-річний зловмисник не один рік співпрацював з фермерами та компаніями, які працюють у сфері купівлі та продажу сільськогосподарських культур, підшукував їм покупців на зерно, "втирався" у довіру, а потім заволодівав їхнім майном. Свої шахрайські схеми фігурант реалізовував по всій Україні у період із 2020 по 2022 рік.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Правоохоронці встановили, що фігурант, обізнаний у механізмах купівлі та продажу зерна, знаходив аграріїв та компанії, зацікавлені в торгівлі, входив до них у довіру і спочатку сумлінно виконував взяті на себе зобов'язання з перепродажу та перевезення ячменю, пшениці та соняшника. Коли ж громадяни починали вважати чоловіка надійним партнером і втрачали пильність, то починали займатися шахрайством.

В одних людей він брав зерно, обіцяв розплатитись за нього пізніше, проте гроші так і не повертав. Іншим пропонував своє посередництво у продажу сільськогосподарських культур за вигідною ціною та їхньому перевезенні на зернові склади, після чого за допомогою третьої особи підробляв товарно-транспортні накладні, щоб ввести в оману потерпілих та створити враження, що їхній товар прибув на місце призначення, а насправді привласнював зерно собі та перепродував.

Відео: od.npu.gov.ua

Загалом правопорушник завдав шести потерпілим збитків майже на 45 мільйонів гривень. Не отримавши ні грошей, ні зерна, аграрії зрозуміли, що стали жертвами шахрайства та звернулися по допомогу до поліції.

Правоохоронці встановили місцезнаходження зловмисника та затримали порушника у процесуальному порядку. З'ясувалося, що стосовно затриманого у двох судах на розгляді перебувають обвинувальні акти за аналогічні злочини, а також свідомо неправдиві повідомлення про мінування об'єктів інфраструктури, зокрема судів. Таку інформацію чоловік надавав спеціально для того, щоб зірвати судові засідання.

Слідчі повідомили правопорушнику про підозру за трьома статтями: частиною другою та частиною четвертою статті 190 ("Шахрайство") Кримінального кодексу України, частиною третьою та четвертою статті 358 ("Підробка документів, печаток, штампів і бланків, збут або використання підроблених документів, печаток штампів) Кримінального кодексу України, а також частиною другою статті 27 ("Співучасть у кримінальному злочині") Кримінального кодексу України.

Наразі підозрюваний перебуває в ізоляторі тимчасового утримання, слідчі піклуються про обрання йому запобіжного заходу. Також до суду було подано клопотання про накладення арешту на виявлене майно. Згідно із законодавством, за скоєне зловмиснику загрожує позбавлення волі на строк до 12 років із конфіскацією майна.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах