В Одесі викрили нелегальних експортерів зерна

В Одесі викрито нелегальних експортерів зерна.

В Одесі викрито нелегальних експортерів зерна. Фото: esbu.gov.ua

Події
06 червня 2023 08:57

В Одесі викрили масштабну схему ухилення від сплати податків під час експорту зерна: заарештували дев'ять тисяч тонн на понад 65 мільйонів гривень. Про це повідомляє пресслужба БЕБ.

Йдеться про схему легалізації та незаконного вивезення сільськогосподарської продукції без сплати податків та неповернення валютної виручки.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За версією слідства, ланцюг постачання зернових від виробника до покупця-нерезидента. Посадовці низки підприємств купували сільськогосподарську продукцію за готівку. Такі угоди вони не відображали у податковій звітності. Надалі продукція зберігалася на елеваторі на Одещині.

Елеватор, згідно з зовнішньоекономічним контрактом, надавав послуги з перевалки та зберігання продукції компанії-нерезиденту. Згадані юридичні особи пов'язані між собою засновником та кінцевим бенефіціарним власником. При експорті зерна експедитор, також пов'язаний особою, подавав вантажо-митні декларації та доручення на завантаження суден, використовуючи реквізити підприємства з ознаками "ризиковості". Це підприємство не є платником ПДВ, на ньому є одна людина – директор. Його раніше притягали до кримінальної відповідальності за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених за ч. 2 ст. 309 КК України (незаконне переміщення наркотичних засобів або їх аналогів) та ч. 1 ст. 205-1 КК України (підроблення документів, що подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб-підприємців).

Детективи БЕБ встановили, що підприємство у період лише за два місяці поточного року провело експорт сільськогосподарської продукції на загальну суму понад 2,3 мільярда гривень на адресу компанії-нерезидента.

Під час обшуків встановили, що елеватор отримав для перевалки аграрну продукцію від неіснуючого підприємства, яка надалі мала йти на експорт. Також були відсутні документи, що підтверджують походження зернових. Крім того, детективи виявили та вилучили понад 400 товарно-транспортних накладних (ТТН), за якими елеватор надійшла сільськогосподарська продукція від неіснуючого підприємства у кількості близько 9000 тонн. Після керівництва елеватора та його посадові особи відмовилися будь-яким чином сприяти детективам.

Неподалік елеватора працювала точка продажу підроблених ТТН. Ним виявився магазин продовольчих товарів. Там знайшли незаповнені бланки накладних підприємства, яке нібито є відправником продукції. Там можна було й продати підроблені ТТН на доставку та транспортування сільськогосподарської продукції.

Товар готують передачі до управління АРМА. Ведеться досудове розслідування за кримінальним провадженням за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205-1, ч. 3 ст. 212 КК України (фіктивне підприємництво, ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах).


Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах