Отримай відповідь: як в Одесі працюватимуть у новому навчальному році школи та дитячі садки

Отримай відповідь: як в Одесі працюватимуть у новому навчальному році школи та дитячі садки.

Отримай відповідь: як в Одесі працюватимуть у новому навчальному році школи та дитячі садки. Фото: depositphotos.com

Події
08 червня 2023 21:24

У новому навчальному році школярі навчатимуться і очно, і онлайн. Про це на брифінгу в Ukraine Media Center Odesa повідомила директор департаменту освіти та науки Одеської міської ради Олена Буйневич.

Так, наступного року так само, як і попереднього, діятимуть і дистанційна, і очна форми навчання. Щоправда, варто бути готовими до того, що очно викладатимуть лише основні предмети, тобто мови, фізику та хімію, а, наприклад, образотворче мистецтво для всіх викладатимуть у віддаленому режимі. Все залежатиме від того, якою буде ситуація в місті на початку навчального року.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішу інформацію.

Якщо діти, які обрали очний формат навчання, навчаються у школах, де немає укриття, то таких школярів об'єднають у класи та направлять на навчання до навчальних закладів із укриттями.

За словами Буйневич, за минулий навчальний рік кількість сховищ у школах зросла у 60 разів. Наразі очно працюють понад сто навчальних закладів. За літо департамент планує облаштувати ще близько 60 укриттів, а до листопада – ще 30. На це із міського бюджету виділили понад 150 мільйонів гривень. Ще 70 мільйонів додадуть на найближчій сесії міської ради.

Діти, які перебувають за кордоном або просто хочуть навчатися онлайн, також матимуть таку можливість. Школярів, які перебувають за кордоном та хочуть поєднувати навчання в Україні з відвідуванням іноземної школи, об'єднуватимуть у групи. Місця для дітей, які призупинили навчання в одеських школах, збережуть, проте для цього потрібно, щоб батьки написали відповідні заяви. Також після повернення з-за кордону таким учням доведеться пройти атестацію з української мови та історії України. Усі уроки є у відкритому доступі на сайті департаменту, тому підготуватися до атестації діти зможуть заздалегідь.

Буде у школах і друга зміна. За словами голови департаменту освіти та науки Одеської міської ради, укриття зазвичай розраховані не більше ніж на 500 дітей, тоді як кількість учнів у школі зазвичай сягає півтори або навіть двох тисяч. Держпродспоживслужба не дозволяє навчати у другій половині дня дітей із молодших класів та п'ятикласників, а департамент не рекомендує уроки після обіду дітям із 9-х та 11-х класів. Усі інші школярі мають бути готові навчатися у другу зміну.

Що стосується дитячих садків, то у звичайній дошкільній установі укриття може вмістити від 50 до 60 дітей. На сьогоднішній день у міських садах зайнято чотири з половиною тисячі місць. За літо з'явиться ще близько півтори або навіть двох тисяч місць, але забезпечити місцями в садках десять тисяч дітей фактично неможливо, тому перевагу матимуть батьки, які зможуть довести, що їм нема з ким залишати дитину, оскільки вони працюють чи є військовослужбовцями.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах