В Одесі почастішали випадки кишкових інфекцій: продукти з Чорного моря краще не їсти

В Одесі почастішали випадки кишкових інфекцій.

В Одесі почастішали випадки кишкових інфекцій. Фото: facebook.com/lolita.klochkova

Події
13 червня 2023 15:43

Внаслідок руйнування Каховської ГЕС на Одещині спостерігається загибель риби у великих обсягах, переробка та споживання якої може призвести до виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму. Про це повідомляє пресслужба мерії.

Тому Одеська міська рада рекомендує найближчим часом утриматися від придбання та вживання риби.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За повідомленням Одеського рибоохоронного патруля, прогнозується, що днями на Чорному морі та пов'язаних із ним водоймах може спостерігатися загибель риби. Для швидкого усунення наслідків трагедії громадян просять повідомляти на номери гарячої лінії Одеського рибоохоронного патруля: (093) 411-00-33, (098) 798-47-93.

Для прискорення ідентифікації місця загибелі риби та оперативного реагування прохання по можливості інформацію також надавати у вигляді геолокації на карті з фото чи відеоматеріалами орієнтовної кількості загиблої риби.

Таку рибу не можна вживати в жодному вигляді (солона, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудників інфекційних захворювань, включаючи ботулізм, паразити та небезпечні хімічні речовини.

Як розповіла на брифінгу в Ukraine Media Center Odesa головна ветеринарна інспекторка Одеської області Анжела Ткаченко, до продажі на ринках не допустили 200 кілограмів риби, яка не відповідала санітарним нормам через наслідки підриву Каховської ГЕС.

Зростає кількість кишкових інфекцій


За даними моніторингу Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, захворюваність на гострі кишкові інфекції в Одесі порівняно з попереднім тижнем зросла вдвічі (110 випадків проти 56), у тому числі серед дорослих - у 1,8 разу (45 проти 25),) серед дітей віком до 17 років – у 2,1 разу (65 проти 31).

Інтенсивний показник захворюваності на 100 тисяч населення склав 11,0 і перевищив обласний (7,3) у півтора рази.

За звітний тиждень досліджено шість проб із зовнішнього середовища, у тому числі морська вода – три проби, стічна вода – три. За результатами досліджень морської води, виділено два вібріони – алгенолітікус і парагемолітікус (пляжі "Аркадія" та "Ланжерон"). Холерний вібріон не виділили. Увагу мешканців міста звертають на необхідність суворого дотримання санітарно-гігієнічних норм, обов'язково миття фруктів та овочів, якісну термічну обробку м'яса, яєць та риби. Не можна купувати продукти харчування на стихійних ринках та купувати морську рибу та морепродукти з Чорного моря.

У міськраді просять дотримуватись наступних рекомендацій:

• не купувати копчену, солону та в'ялену рибу на стихійних ринках, виготовлену в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
• купуючи сушену та в'ялену рибу промислового виробництва, навіть у торгових установах, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності; бажано вживати консерви лише промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та проведенням відповідного лабораторного контролю;

• не вживати консерви за найменшої підозри на її недоброякісність, а саме продукцію з бомбардувальних (здутих) банок.

У разі появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря. Наголошуємо, що реалізація живої риби повинна проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія живої риби повинна надходити на ринки з товарно-транспортними накладними та супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії. експертні висновки.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах