Одеситам розповіли, що робити у разі радіаційної аварії: інструкція

Одеситам розповіли, що робити у разі радіаційної аварії: інструкція.

Одеситам розповіли, що робити у разі радіаційної аварії: інструкція. Фото: apostrophe.ua

Події
28 червня 2023 10:21

В одеській міськраді опублікували інформацію про те, що робити у разі радіаційної аварії.

Так, Міністерство охорони здоров'я України повідомляє, що насамперед потрібно пам'ятати, що ядерно-стратегічні об'єкти побудовані так, щоб витримувати значні фізичні ушкодження. У кожному регіоні обласні центри контролю та профілактики МОЗ постійно проводять моніторинг радіаційного фону, щоби переконатися, що всі показники в нормі.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У разі надзвичайної події більш детальні вказівки щодо того, які рекомендації слід дотримуватись, будуть поширені через інформаційні канали ДСНС та місцевих органів влади.

Найголовніше у разі радіаційної аварії – обов'язково залишатися у приміщенні або терміново до нього зайти, якщо ви знаходитесь на вулиці.

1. Перебувайте у укритті. Це може бути підвал або інше приміщення. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, тому найкраще триматися якнайдалі від стін та даху будівлі. Слід також тримати поряд домашніх тварин, не дозволяйте їм гуляти на вулиці. По можливості залишайтеся в кімнаті без вікон та зовнішніх дверей, закривайте вікна та двері, ущільніть отвори підручними засобами (скотч, змочена водою тканина тощо) та вимикайте системи вентиляції (кондиціонери чи обігрівачі) у вашому будинку. Залишайтеся в укритті, поки офіційна влада не дала інших вказівок.

2. Слідкуйте за офіційними джерелами інформації. Використовуйте повідомлення від органів місцевої влади, ДСНС, поліції. Увімкніть телебачення, радіо, стежте за офіційними каналами інформації у соцмережах. Якщо місцева влада та ДСНС дають вказівки – виконуйте їх обов'язково.

3. Знезаражте себе Зніміть верхній шар одягу. Так ви позбавитеся 90% радіоактивного матеріалу. Робіть це обережно, щоб не трусити радіоактивний пил. Покладіть одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер, тримайте його подалі від людей та домашніх тварин.

4. Вмийтеся, якщо є така можливість Прийміть душ із милом, голову помийте шампунем. Не використовуйте кондиціонери для волосся, оскільки вони можуть закріпити на ньому радіоактивний матеріал. Не тріться і не подряпайте шкіру, щоб радіоактивний матеріал не потрапив у відкриті рани. Якщо прийняти душ немає можливості, вимийте з милом під проточною водою руки, обличчя та відкриті частини тіла. Якщо доступу до води немає, скористайтеся вологими серветками, вологою тканиною. Зверніть особливу увагу на руки та обличчя, протріть повіки, вії, вуха. 5. Одягніть чистий одяг Допоможіть вашим рідним та близьким виконати перелічені вище дії. По можливості робіть це в рукавичках та масці чи респіраторі.

Безпека води та харчових продуктів

Упаковка захищає рідину всередині радіоактивних речовин. Тільки вода в пляшках буде вважатися безпечною (не забрудненою), поки рятувальники або влада не повідомлять про безпеку водопровідної води. Кип'ятіння водопровідної води не позбавляє радіоактивних речовин. Майте запас води у пляшках чи інших герметичних контейнерах. Напої в холодильнику також безпечні для вживання. Вода в інших ємностях у вашому будинку, таких як унітаз або водонагрівач, не міститиме радіоактивних речовин. Водопровідну або колодязну воду можна використовувати для миття себе, а також упаковок з їжею та водою. Навіть якщо вода забруднена, ви все одно можете використовувати її для знезараження. Будь-який радіоактивний матеріал, що потрапляє в поверхневі або підземні води, буде розбавлятися водою до дуже низького рівня і буде безпечним для миття шкіри, волосся та одягу. За аналогією з водою харчові продукти безпечні, якщо зберігалися в герметичних контейнерах (консерви, банки, пляшки, коробки і т.д.). Також безпечна їжа з холодильника та морозильної камери. Перед відкриттям протріть контейнери вологою тканиною або рушником. Також зробіть з кухонним приладдям перед використанням. Використовувану тканину або рушник покладіть у поліетиленовий пакет або герметичний контейнер та залиште у недоступному для людей та тварин місці.

Чим небезпечний безконтрольний прийом калію йодиду

При аваріях на ядерних об'єктах може виділятися радіоактивний йод (I-131). При надходженні в організм він накопичується в щитовидній залозі і призводить до її опромінення та ураження. Це підвищує ризик раку щитовидної залози у немовлят, дітей та молодих людей через багато років після дії радіації. Єдиний препарат для ефективного запобігання радіаційному ураженню щитовидної залози містить йодид калій.

Проте калій йодид (стабільний йод) корисний лише окремих ситуаціях у конкретних дозах й у певних груп людей. Тож приймати його "про всяк випадок" – не можна. Він може зашкодити здоров'ю. Коли людина приймає потрібну кількість йодиду калію в потрібний час, це допоможе заблокувати щитовидну залозу від поглинання І-131: він поглинає йодид калій, і не має місця для І-131. До побічних ефектів неконтрольованого прийому стабільного йоду відносять:

- Висипання на шкірі;
- запалення слинних залоз з набряком та болем, частковою втратою смаку та сухістю у роті;
- кишкові розлади – нудоту, діарею;
- серйозні алергічні реакції – лихоманка та біль у суглобах, набряк частин тіла (обличчя, губ, язика, горла, рук чи ніг), проблеми з диханням, говорінням чи ковтанням; хрипи чи задишку;
- розлади серцево-судинної системи: порушення серцевого ритму, тахікардію, фібриляцію передсердь;
- розлади нервової системи: збудження, тремтіння, тремор рук;
- зоб – збільшення розмірів щитовидної залози;
- Втрату маси тіла;
- гіперфункцію щитовидної залози; - зниження функції щитовидної залози (гіпотиреоз), небезпечне зниженням частоти пульсу, артеріального тиску;
- також є ризик смерті.

Не вживайте йодид калій, якщо ви не отримали відповідних вказівок від органів охорони здоров'я або ДСНС. Приймати йодид калію вперед без потреби – неприпустимо. Це може зашкодити вашому здоров'ю. Також важливо, що йодна профілактика проводиться один раз. Тобто вживання йоду зараз не має жодного сенсу.

Одеситам розповіли, що робити у разі радіаційної аварії: інструкція.Одеситам розповіли, що робити у разі радіаційної аварії: інструкція. Фото: omr.gov.ua

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах