Поскаржились студенти: у навчальних закладах Одеси зафіксували мовні порушення

Нарікали студенти: у навчальних закладах Одеси зафіксували мовні порушення.

Нарікали студенти: у навчальних закладах Одеси зафіксували мовні порушення. Фото: depositphotos.com

Події
07 липня 2023 16:11

11 мовних порушень зафіксували за останнє півріччя у навчальних закладах Одеси. Їх допомогли скласти студенти. Про це повідомила Уповноважена із захисту державної мови Ярослава Вітко-Присяжнюк.

Станом на перше півріччя 2023 року, починаючи з 1 січня 2023 року, до Уповноваженого із захисту державної мови надійшли звернення щодо порушень у восьми закладах вищої освіти та до трьох закладів професійної вищої освіти (вісім – це майже половина всіх вишів нашого міста), до щодо деяких ЗВО звернень було кілька.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За результатами розгляду звернень розпочали чотири перевірки та склали чотири протоколи про адміністративне правопорушення науково-педагогічними працівниками одеських вишів.

Що згідно із законом

"Мовою освітнього процесу у навчальних закладах є державна мова", – так написано у статті 21 ЗУ "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Ця сама аксіома дублюється й у низці законів, регулюючих систему освіти, та інших нормативно-правових актах.

У листі Міністерства освіти і науки України від 17.09.2019 № 1/9-581 йдеться, що державна мова має використовуватися в рамках освітнього процесу, під час проведення навчальних занять (…), у спілкуванні вчителів, викладачів, іншого персоналу навчальних закладів здобувачами освіти (вихователями), і між собою. При організації процесу освіти незалежно від його форми (…) необхідно використовувати навчальні матеріали, виготовлені державною мовою (…).

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах