Як скасування експорту з портів Великої Одеси вплине на вартість зерна в Україні: коментар експерта

Як скасування експорту з портів Великої Одеси вплине на вартість зерна в Україні: коментар експерта.

Як скасування експорту з портів Великої Одеси вплине на вартість зерна в Україні: коментар експерта. Фото: mediacenter.org.ua

Події
19 липня 2023 20:34

Без "зернової угоди" ціна на зерно в Україні знижуватиметься, оскільки альтернативні шляхи вивезення українського зерна не зможуть у повному обсязі замінити морські порти. Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповів генеральний директор української аграрної конфедерації Павло Коваль.

"Ціна на зерно на внутрішньому ринку, якщо не працюватиме "Зернова угода", знижуватиметься. У нас за різними оцінками є приблизно п'ять мільйонів тонн торішнього врожаю різного зерна – пшениці та кукурудзи. Наразі вже збирають новий урожай, і лише Одеська область зібрала один мільйон тонн ранніх зернових, що вплине на внутрішню ситуацію, український аграрій буде змушений працювати з дорогими матеріальними ресурсами”, – зазначив Коваль.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Експерт зазначив, що українські аграрії, виходячи з досвіду минулого року, знають, як працювати, коли заблоковано морські порти. Є альтернативні шляхи вивезення українського зерна, але роботу портів вони замінити не зможуть.

"У нас є альтернатива – залізничний та автомобільний транспорт, дунайські порти. Це дозволяло обробляти від двох до двох із половиною мільйонів тонн зерна на місяць. У дунайських портів є потенціал для збільшення обсягів обробки зерна. Є можливість оптимізувати роботу прикордонних автомобільних та залізничних переходів. Але всі ці інструменти все одно не замінять морських портів", – зазначив Павло Коваль.

На думку гендиректора аграрної конфедерації, "закривати тему "Зернової угоди" поки що не варто.

"17-18 липня можна було побачити своєрідну "інформаційну атаку" на Путіна з боку його опонентів та нібито партнерів, таких як Китай та Індія. Путін хоче, щоб з ним говорили, щоб його вмовляли. Бомбардуванням портів, ось як 19 липня, він піднімає ставки в переговорах... Попереду ще переговори з турецьким лідером Ердоганом. Крім того, Президент України та представники Туреччини вже говорили, що "Зернова угода" може працювати без Росії. Туреччина поставить під навантаження власні судна та забезпечить військовий конвой. Питання, як до цього поставляться наші партнери", – додав Коваль.

Нагадаємо, раніше військово-політичний аналітик Олександр Коваленко розповів про те, чому після виходу Росії із "Зернової угоди" окупанти стали частіше обстрілювати Одеську область.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах