Руйнування Будинку Вчених: одеситів просять допомогти

Руйнування Будинку Вчених: одеситів просять допомогти - фото

Руйнування Будинку Вчених: одеситів просять допомогти - фото

Події
24 липня 2023 09:10

Під час нічного удару по Одесі 23 липня сильно постраждав пам'ятник національного призначення "Дім учених" за адресою Сабанєєв міст, 4. Вибито практично всі старовинні вітражі, серйозно пошкоджено антикварні меблі. Від вибуху загинув охоронець ресторану, що на літній території. Одесити просять допомогти прибрати завали.

Так, у понеділок, 24 липня, можна прийти до Будинку вчених та допомогти закривати вікна плівкою та прибирати сміття. Початок збирання о 10:00. З собою потрібно взяти рукавички, кілька будівельних мішків (наскільки можна) і воду.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Будинок вчених збудували ще 1832 року за проектом архітектора Боффо. Згодом цей будинок викупив російський граф Толстой. При ньому було зведено прибудову для картинної галереї. Після того, як Одесу захопили більшовики, в особняку Толстих було відкрито Перший народний музей, потім там розташувався відділ Одеського музею Західного та Східного мистецтва. А з 1934 року будівля стала Будинком учених. Під час оборони Одеси в період Другої світової війни до будівлі поряд із Будинком вчених потрапила бомба, але тоді вибуховою хвилею у колишній графській садибі вибило лише шибки у задніх кімнатах. У березні 1944 року німці, відступаючи, зібралися підірвати будівлю. Але міни вдалося знешкодити.

Тут, до речі, знімали частину сцен фільму "Д'Артаньян і три мушкетери" – Будинок вчених грав роль Лувру.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах