Що робити з пам'ятками архітектури, що постраждали від обстрілів Одеси: думка експерта

Що робити з пам'ятками архітектури, що постраждали від обстрілів Одеси: думка експерта.

Що робити з пам'ятками архітектури, що постраждали від обстрілів Одеси: думка експерта. Фото: mediacenter.org.ua

Події
26 липня 2023 21:45

Відновити пошкоджені будинки в Одесі – не проблема, але зараз головне провести стабілізаційні та консерваційні роботи. Таку думку на брифінгу у Медіацентрі Україна-Одеса висловив архітектор-реставратор Анатолій Ізотов.

"Пошкодження різні, але відновити пам’ятки архітектури не буде проблемою. Хочу зазначити, що навіть якщо будівля частково зруйнована, її все одне можна відновити та вона є пам’яткою. Але, на мою думку, варто зараз провести стабілізаційні та консерваційні роботи, а реконструкцію будівель проводити після перемоги. Зараз це не доцільне, тому що ми не знаємо, чи будуть росіяни знову атакувати Одесу ракетами", – зазначив фахівець.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

На думку Ізотова, окремою проблемою стане питання, хто фінансуватиме такі стабілізаційні та консерваційні роботи.

"Це роботи, які проводяться на основі тендерних закупівель, але зараз капітальні витрати, якщо це не військові замовлення, заборонені. Тому треба буде шукати меценатів ці міжнародні фонди, які зможуть профінансувати такі роботи", – розповів фахівець.

Він додав, що зараз необхідно замовити розробку проєктів із проведення стабілізаційних та консерваційних робіт. Замовниками таких робіт має бути обласна чи міська влада, а розробити проєкти можуть фахівці Одеської державної академії архітектури та будівництва.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах