Росія пошкодила на Одещині майже 1000 об'єктів

Росія пошкодила на Одещині майже 1000 об'єктів.

Росія пошкодила на Одещині майже 1000 об'єктів. Фото: accor.com

Події
03 серпня 2023 15:13

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на Одещині пошкоджено 995 об'єктів. 274 було пошкоджено у період з 10 червня по 27 липня 2023 року. Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповів заступник директора департаменту, начальник управління капітального будівництва департаменту капітального будівництва та шляхового господарства Одеської обласної військової адміністрації Сергій Жирний.

За його словами, 244 на сьогодні вже відновили.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"З усіх пошкоджених будівель та споруд 704 – це об'єкти житлового фонду, з них 185 багатоповерхових будинків. 95 з них відновлено, 88 ще потребують відновлення, 2 об'єкти доведеться будувати заново. З 509 пошкоджених приватних будинків, відновлено 84 об'єкти, потрібно ще відновити 411 об'єктів та 14 об'єктів потребують нового будівництва", – розповів чиновник.

Також він зазначив, що постраждали 116 об'єктів культури та туризму, з яких вже відновили 20 об'єктів, потрібно ще відновити 90 об'єктів і шість об'єктів потребує нового будівництва. 44 об'єкти енергетики, з яких відновлено вісім об'єктів, потрібно ще відновити 31 та п'ять об'єктів потребує нового будівництва.

Постраждали також 35 об'єктів сільського господарства, з яких відновлено 15 об'єктів, ще потрібно відновити 10 об'єктів і 10 об'єктів потрібно побудувати заново. Також постраждали 26 об'єктів торгівлі та послуг, із них п'ять потрібно будувати з нуля, із 24 пошкоджених промислових об'єктів чверть потрібно будувати заново.

Із 27 пошкоджених навчальних закладів відновили вже 11.

За часи повномасштабної війни на території Одеської області без урахування самої Одеси росіяни пошкодили вісім закладів культури. За попередніми розрахунками, збитки становлять близько 25 мільйонів гривень.
 
До Реєстру пошкодженого та зруйнованого майна подали 552 заявки на отримання державної допомоги для відновлення житла. Також до реєстру внесли 1453 об'єкти.

Постраждала культурна спадщина


Начальниця управління охорони об'єктів культурної спадщини департаменту культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської ОВ Олена Воробйова повідомила, що протягом другої половини липня через атаки РФ руйнування зазнали 64 пам'ятки культурної спадщини, які розташовані в зоні ЮНЕСКО.

За її словами, сім пам'яток культурної спадщини зазнали серйозних пошкоджень: пошкодження автентичних вікон, фасадів, ліплення, інтер'єрів, руйнування покрівлі та інше. У 19-ти об'єктах вибиті шибки, пошкоджені віконні та балконні отвори. Внаслідок атак руйнування отримали культурні інститути: літературний, історико-краєзнавчий, археологічний, західного та східного мистецтва музеї та музей морського флоту, а також театр музичної комедії імені Водяного, одеський обласний центр юного глядача, ліцей імені Столярського та Будинок вчених.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах