Жінок із Одеської області опитають із приводу сексуального насильства на роботі

Жінок із Одеської області опитають із приводу сексуального насильства на роботі.

Жінок із Одеської області опитають із приводу сексуального насильства на роботі. Фото: mtp-global.com

Події
09 серпня 2023 10:19

Одеська область потрапила до пілотного проекту анонімного опитування щодо сексуального насильства на роботі. Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповіла голова організації "Культура демократії" Лілія Леонідова.

Це перша подібна ініціатива в Україні. Головне завдання проекту – отримати багатий спектр думок на цю тему.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Леонадова підкреслила, що під час повномасштабного вторгнення значно зріс рівень сексуального насильства, проте українські жінки не завжди його правильно розпізнають, тому й не знають про проблему. Це не лише фізичний контакт, це ще образливі коментарі, жарти, жести із сексуальним підтекстом. І є механізми компенсації за таку поведінку, які постраждали можуть отримати компенсацію, проте не всі знають свої права і не знають, куди звертатися. Ми хочемо виправити це. І після опитування обговорюватимуть ці проблеми. На кожному підприємстві, у кожній установі має бути прописаний кодекс моральної поведінки", – зазначила координатор.

Опитування серед жінок проведуть анонімно. Крім того, його результати не будуть репрезентативними.

"Наше завдання – отримати багатий спектр думок з цієї теми. І взагалі дізнатися, як люди розуміють, що таке сексуальне претензія на роботі. Думаю, багато людей взагалі вперше почують про це”, – додала фахівець.

Водночас, заступник директора департаменту моніторингу дотримання прав людини, начальник відділу з дотримання ґендерної рівності МВС України зазначила, що ще більше року тому Україна ратифікувала стамбульську конвенцію, яка, зокрема, зобов'язує вживати законодавчих заходів проти сексуального насильства на робочому місці.

"У МВС ми внесли зміни до правових актів, у вересні проведемо серію тренінгів для того, щоб наші співробітники змогли розпізнавати випадки сексуальних домагань на робочому місці", - додала чиновник.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах