Отримай відповідь: чи безпечна морська вода на пляжах в Одесі зараз

Отримай відповідь: чи безпечна морська вода на пляжах в Одесі зараз.

Отримай відповідь: чи безпечна морська вода на пляжах в Одесі зараз. Фото: t.me/odesacityofficial

Події
10 серпня 2023 12:44

У морській воді в Одесі немає значних перевищень санітарних норм, потенційно таке середовище безпечне для купань. Моніторинг проб води проводитиметься щодня – у разі забруднення Одеський центр контролю та профілактики хвороб звертатиметься до місцевої влади про заборону купання. Про це розповів заступник міністра охорони здоров'я – головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

"Після підриву Каховської ГЕС у нас справді п'ять областей України перебували у зоні впливу надзвичайної ситуації. Найбільш критична ситуація була у Миколаївській, Херсонській областях, там було оголошено про надзвичайну ситуацію національного рівня. У цих областях були найбільш епідемічні ризики. Через деякий час ситуація трохи змінилася, і ми бачили, що у досить значному відсотку випадків вода з поверхонь водойм в Одеській області почала дуже швидко погіршуватися, і тоді було прийнято рішення, зафіксовані місцевими комісіями з техногенно-екологічної безпеки, про заборону купання у трьох областях – Херсонській, Одеській, Миколаївській", – розповів Кузін.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Він зазначив, що зараз видно, що будь-яка водойма схильна до самоочищення.

"Зараз уже загальний відсоток невідповідних проб трохи перевищує 15%, тобто вода поступово приходить у норму, але є кілька особливостей. Перша полягає в тому, що після того, як відбуваються зливи або після шторму, вода досить швидко погіршується, і ми найчастіше фіксуємо перевищення показників у 50 разів, що відбувається щоразу після таких природних явищ, тому обов'язково, незважаючи на потенційний дозвіл на оздоровлення, на купання, ключовим буде забезпечення постійного моніторингу води поверхневих водойм, і в разі перевищення, швидше за все, буде застосовано тимчасове обмеження заборона купання протягом одного-двох днів, доки вода не стабілізується", – сказав Кузін.

Кузин зазначив, що в Одеській області на території деяких населених пунктів ще спостерігається перевищення показників саме щодо якості, безпеки води поверхневих водойм.

"Але на цих територіях ми сподіваємося, що місцева влада не дозволятиме купатися. Загальна наша вимога і позиція полягає в тому, що на тих територіях, якщо є можливість забезпечити питання безпеки, то потенційно це може бути дозволено", – зазначив Кузін.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах