Одеський кінофестиваль у Чернівцях закінчився: хто переміг

Одеський кінофестиваль у Чернівцях закінчився: хтось переміг.

Одеський кінофестиваль у Чернівцях закінчився: хтось переміг. Фото прес-служби кінофестивалю

Події
28 серпня 2023 14:53

26 серпня у Чернівцях завершився 14-й Одеський міжнародний кінофестиваль. Він тривав вісім днів. Про це повідомляє пресслужба фестивалю.

Так, найкращим документальним фільмом визнали кіно "Звідки куди" польського кіно- та радіорежисера, продюсера Мачека Хмелі. Режисер також зіграв у стрічці водія евакуаційного автомобіля. Сюжет такий: польський евакуаційний автомобіль їде дорогами України. Перед глядачем постає правдиве та близьке спостереження за евакуацією українців, які вирішують залишити свої будинки, аби врятувати життя. Мінівен проїжджає повз заміновані поля і численні військові блокпости, щоб врятувати біженців. Він служить кімнатою очікування, госпіталем, притулком, місцем довіри та свідченнями людей. Звідки куди – це спільний портрет українських біженців.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Переможницею національного конкурсу у категорії " Найкращий повнометражний ігровий фільм " стала стрічка "Валерія виходить заміж" режисера з Ізраїлю Мікаль Вінік. За сюжетом Валерія, молода українка приїжджає до Ізраїлю для зустрічі зі своїм майбутнім чоловіком, з яким знайомиться в інтернеті. Вона приєднується до Христини, яка вже деякий час живе в Ізраїлі та познайомилася зі своїм чоловіком подібним чином. Христина задоволена своїм новим життям і хоче того ж своєї сестри. Але потім починають виникати сумніви.

Найкращим документальним фільмом у сфері захисту прав людини визнали фільм "Ми не згаснемо". Його режисерові Алісі Коваленко вручили спеціальну нагороду кінофестивалю "За найкращу режисерську роботу ". Також він отримав приз від Association Talented U (Ukraine & United Kingdom) за найкраще висвітлення теми прав людини.

Спеціальний приз за найкращу жіночу роль здобула Каріна Хімчук, яка зіграла у фільмі "Ти мене любиш?". Спеціальний приз за найкращу чоловічу роль – Дмитро Нежельський (фільм "Сашенька").

Спеціальний приз – у стрічок "Полум'яне небо" (режисер Крістіан Петцольд) та "Правило двох стін" (режисер Девід Гутник).

Найкращим європейським фільмом визнали фільм "Ссавці" Себастіана Міхеїлеску – письменника, режисера та продюсера з Румунії. Фільм розповідає про те, як тридцятидев'ятирічний Каміл вирушає у омріяну подорож, де зливаються банальна та сюрреалістична. Намагаючись примиритися зі втратою контролю над своїм життям - роботою, соціальним статусом, відносинами, він починає пошуки, що спонукають його поставити під сумнів основу своєї ідентичності. Він крокує за своєю дівчиною в дедалі дивніший і тривожніший світ спільноти та ритуалів, перш ніж перш зіткнутися з трагікомічною зміною ролей, що змушує глядача поставити під сумнів усе.

Всього з 19 до 26 серпня глядачі переглянули 46 фільмів, з яких 32 – українські.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах