В Одесі розширять охоронну зону ЮНЕСКО: де будуть нові межі

В Одесі розширять охоронну зону ЮНЕСКО: де будуть нові межі.

В Одесі розширять охоронну зону ЮНЕСКО: де будуть нові межі. Фото: omr.gov.ua

Події
19 вересня 2023 16:10

В Одесі розширять охоронну зону ЮНЕСКО. Про це повідомляє пресслужба міськради.

Директор міського Департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Іван Ліптуга повідомив, що українська делегація проводила додаткові консультації з керівництвом Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо розширення меж зони ЮНЕСКО в Одесі. Влітку цього року до Центру всесвітньої спадщини схвалили відповідні пропозиції, які сформували з урахуванням рішень науково-методичної ради Міністерства культури та інформаційної політики України.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Розширити межі об'єкту ЮНЕСКО хочуть до вулиць Торгової, Ковальської, Успенської та Лідерсівського бульвару. Проте експерти ІКОМОС (Міжнародна рада з охорони пам'яток та історичних місць), на думку яких покладаються керівні органи ЮНЕСКО, наполягають на розширенні кордонів "Історичного центру Одеси", а саме – до меж Комплексної охоронної зони історичного центру, визначеної історико-архітектурним опорним планом 2008 та Генеральним планом Одеси 2015 року. Цей кордон проходить вулицями Старопортофранківської, Пантелеймонівської, Леонтовича та Лідерсівського бульвару.

"Зона основного об'єкта ЮНЕСКО має бути розширена до меж комплексної охоронної зони, яка проходить в Одесі по вулиці Пантелемоновській та Старопортофранківській. Під час наших консультацій з представниками ЮНЕСКО та інших консультативних органів ІКОМОС наполягло, щоб ця зона відповідала комплексній охоронній зоні" Ліптуги.

Графічні матеріали з позначенням нових розширених меж об'єкта всесвітньої спадщини направлять до Центру всесвітньої спадщини найближчим часом.



Відео: omr.gov.ua

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах