На кількох одеських депутатів склали адмінпротоколи щодо порушення мовного закону

На кількох одеських депутатів склали адмінпротоколи щодо порушення мовного закону.

На кількох одеських депутатів склали адмінпротоколи щодо порушення мовного закону. Фото: omr.gov.ua

Події
28 вересня 2023 15:12

На кількох депутатів Одеської міської ради склали адміністративні протоколи через те, що під час сесій вони спілкувалися не державною мовою. Про це 27 вересня на брифінгу в Media Center Ukraine – Odesa повідомила уповноважена із захисту державної мови на півдні України Ярослава Вітко-Присяжнюк.

Протоколи склали на двох депутатів, щодо яких надходили звернення громадян. Під час прямої трансляції сесії ці чиновники виступали російською мовою.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

"Один депутат, здається, був із "Довіряй справам", але можу помилятися, інший депутат точно від колишньої ОПЗЖ. Також була досить гучна справа про те, що склали адмінпротокол на голову Одеської обласної ради Григорія Діденка", – зазначила представниця мовного омбудсмена.

За порушення мовного закону депутатам загрожує штраф від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або попередження, якщо таке правопорушення вони вчинили вперше. Щодо міського голови Одеси Геннадія Труханова, то з 16 липня 2022 року він жодного разу не використовував у публічних виступах недержавну мову.

Також Ярослава Вітко-Присяжнюк зазначила, що Одеська область очолила трійку областей України із найбільшою кількістю порушень мовного закону у вищих навчальних закладах. За її словами, викладачі, які спілкуються зі студентами російською мовою, чудово володіють українською, проте аргументують своє порушення тим, що їх про це просили учні або ж вони так викладали завжди. Більшість таких випадків студенти фіксували на відео під час дистанційного навчання.

Також Одеса залишається у трійці областей, що є лідерами за недотриманням мовного законодавства. Загалом станом на 26 вересня до Секретаріату Уповноваженого надійшло 266 звернень громадян щодо мовних порушень в Одеській області. Найбільша кількість скарг стосувалася сфери обслуговування, інтернет-ресурсів, а також мови реклами та інформації для загального ознайомлення, наприклад, вивісок та оголошень.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах