Збирав дані про ЗСУ та вербував людей: на Одещині затримали агента ФСБ із Придністров'я

Збирав дані про ЗСУ та вербував людей: на Одещині затримали агента ФСБ із Придністров'я.

Збирав дані про ЗСУ та вербував людей: на Одещині затримали агента ФСБ із Придністров'я. Фото: ssu.gov.ua

Події
06 жовтня 2023 16:50

Співробітники СБУ вивели із Придністров'я та затримали російського агента-спецназівця ФСБ, який хотів завербувати представницю Служби безпеки. Про це повідомили у пресслужбі Управління СБ України в Одеській області.

За даними слідства, ворожим поплічником виявився громадянин України, який у 90-х виїхав до Молдови та брав участь там у війні на боці бойовиків так званої "ПМР". Пізніше зрадник став снайпером у складі підконтрольного РФ підрозділу "внутрішніх військ Придністров'я", а ще через деякий час отримав "підвищення" і призначення на посаду командира групи 17-го загону спецпризначення "Едельвейс" МВС Росії. У складі російського сцецназу він брав участь у бойових діях у Дагестані та Чечні.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

У 2014 році зловмисник приїхав до Одеси для вчинення масових заворушень, а після того, як українські правоохоронці оголосили його в розшук, знову втік до "ПМР", щоб уникнути правосуддя.

На Одещині затримали агента ФСБ із Придністров'я.На Одещині затримали агента ФСБ із Придністров'я. Фото: ssu.gov.ua

У 2019 році фігуранта для виконання завдань ФСБ завербували представники місцевого "Міністерства державної безпеки". Чоловік отримав псевдонім "Скіф", пройшов інструктаж, а вже у 2023 році розпочав виконання ворожих завдань. Серед пріоритетних напрямів його розвідувально-підривної діяльності був збір розвідданих про дислокацію та переміщення Сил оборони у прифронтових районах на півдні України. Також агент намагався дистанційно вербувати мешканців Одеської області, зокрема й місцевих правоохоронців.

Щоб вивести колаборанта на територію України, контррозвідники СБУ ввели в поле його зору співробітницю Служби безпеки та створили умови, нібито необхідні для її "згоди" на співпрацю з ворогом. "Скіфа" затримали "на гарячому", коли він, не підозрюючи, що діє за сценарієм СБУ, приїхав на Одещину, щоб особисто завербувати "кандидатку".

Затриманому вже повідомили про підозру за частиною другою статті 111 ("Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану") Кримінального кодексу України. Наразі зловмисник перебуває під вартою. За скоєне йому загрожує довічне ув'язнення.

Також продовжуються слідчі дії для притягнення до відповідальності його "кураторів" із ФСБ.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах