Що відомо про великий новий нацпарк, який створили на Одещині

Що відомо про нацпарк Буджацьких степів, який створили на Одещині.

Що відомо про нацпарк Буджацьких степів, який створили на Одещині. Фото ілюстративне: pzf.menr.gov.ua

Події
02 листопада 2023 13:00

На Одещині створили великий національний парк "Буджацькі степи" площею 9,7 тисяч гектарів. Він обіцяє стати важливим резерватом та місцем для досліджень та рекреації. Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповіла директор департаменту екології та природних ресурсів Одеської ОВА Ірина Шатохіна.

Територія, що пропонується для створення національного парку, є унікальною для степової зони України, де зберігся суцільний масив плакорних цілинних степів на великій площі. Ці землі відрізняються значною флористичною та фауністичною різноманітністю, а також мозаїкою рослинних угруповань та ландшафтів, властивих степовій зоні Українського Причорномор'я.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Парк включатиме не лише цінні степові та лісові ділянки, але також чотири існуючі заповідні об'єкти: Староманзирський ботанічний заказник загальнодержавного значення та три ландшафтні заказники місцевого значення, включаючи Тарутинський степ, Діброву Могилевську та Діброву Манзирську. Спорудження національного природного парку заплановано на території Бородінської селищної ради Болградського району на Одещині, що робить цей проект важливим для збереження природної спадщини та розвитку природоохоронної роботи в регіоні.

Як розповіла Шатохіна, департамент вже отримав узгодження від державного підприємства "Ліси України" на вилучення земель загальною площею 1 тисяча 300 гектарів, які перебувають у користуванні філії "Ізмаїльське лісове господарство". Наразі голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер готує розпорядження щодо погодження клопотання про створення нацпарку.

Вчені Дунайського біосферного заповідника завершують роботи з наукового обґрунтування створення парку та після отримання всіх документів департамент планує подати клопотання до Міністерства навколишнього середовища та президента України.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах